Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Βολές Κάμερον από την Τουρκία







Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, οι σχέσεις με το Ισραήλ, η κρίση με το Ιράν κι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, που είχε στην Άγκυρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον Ταγίπ Ερντογάν.








Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε, έμμεσα, με σκληρά όμως λόγια τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας, από προακτάληψη υποστηρίζοντας ότι "κι οι δύο πιστεύουμε ότι είναι άδικο να ζητούν απ' την Τουρκία να φυλάει το στρατόπεδο, αλά να μην κάθεται στην σκηνή".







Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως πάντα οι βρετανικές κυβερνήσεις στήριζαν την Τουρκία ενώ οι δύο ηγέτες, για το κυπριακό, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου.







Ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η Κύπρος δεν θα πρέπει επ' αόριστον να είναι εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας και χαρακτήρισε το κυπριακό ζήτημα "σημαντικό" ενώ επισήμανε ότι "παραμένει ένα μεγάλο άλυτο πρόβλημα της Ευρώπης και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αιωνίως στη μία πλευρά. Θέλω επίσης να βοηθήσω την Τουρκία με την ένταξή της στην ΕΕ και το Κυπριακό μπαίνει εμπόδιο σε αυτό. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, επιλύσουμε το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα θα λυθεί και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".







Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι "οι τρεις εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία και συζητήσαμε τι πρέπει αν γίνει ώστε να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος του χρόνου".







Στο θέμα της επίθεσης του Ισραήλ στον στολίσκο βοηθείας ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την καταδίκη της Βρετανίας ταυτιζόμενος με τις απόψεις Ερντογάν.

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17572&subid=2&pubid=10703755