Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ πλέον απελευθερωμένη»

: www.enet.gr/?i=news.el.article&id=95479
Στα σκαριά το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη

Η τέως υπουργός εντατικοποιεί τις επαφές της με στελέχη της ΝΔ, οργανώνει την άμυνά της απέναντι στην αντεπίθεση Σαμαρά και προετοιμάζεται να... διαβεί τον Ρουβίκωνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
Αθήνα - Κυριακή 23 Μαΐου 2010



«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ πλέον απελευθερωμένη» λέει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε δημοσιογράφους, βουλευτές και κομματικά στελέχη που τη συναντούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τη ρωτάνε τι θα κάνει από εδώ και πέρα εκτός ΝΔ. Η τέως υπουργός και διαγραφείσα από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά εμφανίζεται αρκετά άνετη και, όταν προχωρήσει η συζήτηση με τον εκάστοτε συνομιλητή της, δίνεται η αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα εκδηλώσει τις προθέσεις της και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. Το επόμενο διάστημα όμως θα αποφύγει να ανοίξει άλλο τα χαρτιά της και θα αφήνει τους άλλους να ερμηνεύουν, να προβλέπουν ή να καταδικάζουν τις επόμενες κινήσεις της.



Ηκυρία Μπακογιάννη θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η επιλογή της δημιουργίας νέου κόμματος αλλά δεν σχεδιάζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση σύντομα και δίνει έναν ορίζοντα για τους επόμενους μήνες.



Αξιολογεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και λέει ότι η οικονομική κρίση αλλάζει τα ως σήμερα δεδομένα, ανατρέπει συσχετισμούς και πολιτικά στερεότυπα δεκαετιών και εκτιμά ότι από το φθινόπωρο πολλά θα αλλάξουν και θα επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό σύστημα και τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου πολιτικού φορέα συναρτάται από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, την πορεία της οικονομίας αλλά και τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.





Συζητεί καιπεριμένει

Μπορεί η ίδια να μην ανοίγεται ιδιαίτερα και να μην αποκαλύπτει τα σχέδιά της σε σχέση με το υπό ίδρυση κόμμα, αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις της πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι η κάθοδος της κυρίας Μπακογιάννη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με δικό της ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν σίγουρη. Αυτή την περίοδο συζητεί με δεκάδες πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα και επισημαίνει στους πάντες ότι νιώθει απεγκλωβισμένη από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς, για τους οποίους πιστεύει πως «έκλεισαν τον κύκλο τους».



Πού τοποθετεί τον εαυτό της και τι θέλει να εκφράσει το νέο κόμμα; Οι όποιες αναφορές της παραπέμπουν σε ένα κόμμα που θα κινείται στον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου, έναν πολιτικό χώρο που κατά την ίδια μπορεί να αποτελέσει σημείο σύγκλισης. «Μη βιάζεστε. Ολα θα γίνουν όταν και όπως πρέπει.Αυτή την περίοδο ο κόσμος έχει άλλα προβλήματααλλά είναι και απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση, το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς» απαντά όταν της τίθεται το ερώτημα πότε θα κάνει την κίνηση. Ουσιαστικά κρατά για τον εαυτό της την επιλογή του χρόνου για την επόμενη καθοριστική κίνησή της.





«Δεν θαπροσφέρω άλλοθι»

Πόσοι συνομιλούν μαζί της; «Πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζετε» λέει με αυτοπεποίθηση και, όταν της γίνεται η επισήμανση πως ο αριθμός όσων ενδέχεται να την ακολουθή σουν μπορεί να είναι μονοψήφιος, απαντά ξεκάθαρα: «Θα αστειεύεστε. Θα εκπλαγείτε». Δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση για τον αριθμό των βουλευτών που θα συνταχθούν μαζί της λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό και δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες.



«Από τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας και τη συνολική στάση ευθύνης μας έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος θα μας κρίνουν οι πολίτες. Τα πρόσωπα ίσως ελάχιστα ενδιαφέρουν» σημειώνει. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει η κατηγορία ότι προκάλεσε αυτή τη ρήξη στην ΚΟ και στο κόμμα, αν και υπάρχει η βεβαιότητα ότι η όποια κίνηση βουλευτή να αντιταχθεί στην κομματική γραμμή σε ψηφοφορία νομοσχεδίου ή να επικρίνει την ηγεσία θα θεωρηθεί «δάκτυλος» δικός της.



Στο ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθεί ένας τουλάχιστον βουλευτής της ΝΔ ως το συνέδριο είναι σιωπηλή και δεν το σχολιάζει αλλά στην ερώτηση τι συμβουλεύει όσους τη στηρίζουν και είναι διαχρονικά μαζί της επιμένει ότι δεν τους προτρέπει να εγκαταλείψουν την ΚΟ. «Εγώδεν θέλω τη διάσπαση της ΝΔ. Δεν θα δώσω το δικαίωμα να πουν ότι εγώ οδήγησα το κόμμα στη διάσπαση» λέει και αναφέρεται στις λανθασμένες κατ΄ αυτήν επιλογές που κάνει η ηγεσία, χωρίς όμως να εξειδικεύει και να κάνει εκτενή ανάλυση.



«Εγώ ακολουθώ τον δρόμο μου. Εχω πλέον τη δική μου πορεία. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν σωστό» σημειώνει και δεν επιθυμεί να συνεχίσει περαιτέρω τη συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρώντας ότι αυτή η «εσωστρεφής αναφορά» δεν οδηγεί πουθενά. «Κάνετε λάθη και εσείς οι δημοσιογράφοι, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου. Ολες οι ερωτήσεις σας περιστρέφονται γύρω από τη ΝΔ και τα εσωτερικά. Ο τόπος έχει πολλά προβλήματα» συνεχίζει, αν και δεν αρνείται ότι συνομιλεί με αρκετά στελέχη της ΝΔ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.





«Θα έχω λόγο και ενεργό ρόλο»

Η συνομιλία μαζί της δίνει την εικόνα ότι κινείται πλέον ως αρχηγός ενός κόμματος που ακόμη δεν έχει όνομα, αν και στο παρασκήνιο κυκλοφόρησε προ καιρού το «Νέα Ελλάδα». Η ίδια γελάει όταν γίνεται η αναφορά σε αυτό, αλλά δεν παραλείπει να αναφερθεί πολλές φορές στη δημιουργική Ελλάδα που μπορεί να βγει νικήτρια από την οικονομική κρίση. Πώς θα γίνει αυτό; Με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και στην ανατροπή αντιλήψεων που ήταν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου. «Είμαι έτοιμη να συμβάλω σε αυτό με τις δικές μου προτάσεις. Θα έχω λόγο και ενεργό ρόλο στις εξελίξεις. Είμαι πολιτικός που πάντα είχα σταθερές απόψεις. Αυτά που πίστευα πάντα τα έλεγα. Απλώςτώρα θα τα λέω με μεγαλύτερη άνεση» τονίζει.





ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ:

* «Ας κάνει ό,τι θέλει ο Σαμαράς. Δεν με ενδιαφέρει πλέον» * «Δεν θα τους δώσω το δικαίωμα να πουν ότι εγώ διέσπασα την παράταξη» * «Στόχος μου, να καλύψω τον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου» * «Πλήρωσα ακριβά την υποστήριξη των επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή» * «Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα με ακολουθήσουν λίγοι»

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ





Η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και ο κ. Κ. Κιλτίδης είναι μεταξύ των συνομιλητών της κυρίας Μπακογιάννη που πιθανόν να την ακολουθήσουν σε περίπτωση κατά την οποία δημιουργήσει νέο κόμμα Ο «στρατός» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη οργανώνεται,κυρίως στην περιφέρεια,και πολλά στελέχη που τη στηρίζουν ετοιμάζονται να «μποϊκοτάρουν» τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών διοικήσεων την επόμενη Κυριακή.Παράλληλα,αρκετά στελέχη που είναι στη σφαίρα επιρροής της,θέλοντας να δημιουργήσουν εσωκομματική ένταση,έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το κόμμα.Ηδη έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και αναμένονται και άλλα,ενώ ετοιμάζεται και κείμενο με υπογραφές δεκάδων στελεχών με επικριτική διάθεση για την ηγεσία του κόμματος.Σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα,στο παρασκήνιο οργανώνονται «αντάρτικες» κινήσεις από στελέχη που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) τον Νοέμβριο.



Η «αντικατασκοπία» της Ρηγίλλης παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις των «ντορικών» και προσπαθεί να αποτρέψει ενδεχόμενες διαρροές.Γι΄ αυτόν τον σκοπό και ο κ.Σαμαράς αναμένεται να συνεχίσει τα δείπνα φιλίας με βουλευτές της ΝΔ,όπως έγινε προ ημερών.Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμούν ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των βουλευτών που θα ακολουθήσουν την κυρία Μπακογιάννη,αν και η ίδια έχει αντίθετη άποψη και καθημερινά έχει συναντήσεις.



Το επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις σε Βερολίνο,Βρυξέλλες και Παρίσι,όπου θα συναντηθεί και με στελέχη του ΕΛΚ,ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κρήτη,όπου είναι το «κάστρο» της,και αργότερα θα ετοιμαστεί για περιοδείες σε όλη την επικράτεια.Σταθεροί συνομιλητές της που ενδέχεται να την ακολουθήσουν,όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης,είναι ο ευρωβουλευτής κ.Θ.Σκυλακάκηςκαι οι βουλευτές κυρίαΕλσα Παπαδημητρίου και κκ.Κ. Κιλτίδης,Αθ. Γιαννόπουλος,Γ. ΚοντογιάννηςκαιΣ. Κεδίκογλου . Επίσης,υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές,αλλά δεν την ακολουθούν πλέον,όπως π.χ.ο κ.Κ.Χατζηδάκης, ενώ ο αδελφός της κ.Κυρ.Μητσοτάκηςακολουθεί αυτόνομη πορεία και επιμένει ότι δεν φεύγει από τη ΝΔ.Στον κύκλο των βουλευτών που θεωρούνται «ύποπτοι» από τους «σαμαρικούς» ότι μπορεί να την ακολουθήσουν είναι,μεταξύ άλλων,και ο βουλευτής Λέσβου κ.Σπ.Γαληνός.





http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=333331&ct=32&dt=23/05/2010