Κυριακή 23 Μαΐου 2010



Λονδίνο: Μπορεί ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, να ανταποκρίθηκε θετικά στην συνέχιση των συνομιλιών, το πιο σημαντικό όμως είναι ο κ. Έρογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ανάδειξη του κ. Έρογλου, έχοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις του στο Κυπριακό, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.



«Είναι κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο ότι η ανάδειξη του κ. Έρογλου θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης», είπε.



Αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά την ανάδειξη Έρογλου στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, δηλαδή, «στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», καθώς και επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, που είναι μια πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς».



Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημόσια ανταποκρίθηκαν θετικά και αποδέχθηκαν αυτές θέσεις που έχουν υιοθετηθεί και από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμένουμε από τον κ. Έρογλου να ενεργήσει μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια».



«Ήδη, ο κ. Έρογλου έχει ανταποκριθεί θετικά στη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ο κ. Έρογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης και να συνεχίσουμε από το σημείο που βρισκόμασταν με τον κ. Ταλάτ. Αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό κι εμείς με υπομονή αναμένουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και στη θέση ότι δεν επετεύχθη πρόοδος στα κεφάλαια πέραν της Διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και της οικονομίας, φέροντας ως παράδειγμα το ότι για το περιουσιακό αφιερώθηκαν 18 συναντήσεις, αλλά «δεν επετεύχθη πρόοδος γιατί οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους», όπως είπε.



Όπως τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας, «έχουμε ισχυρή την άποψη ότι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερα. Η πρόοδος θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιο συνεπής στη βάση της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».



«Μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα η ενταξιακή της πορεία»



Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφια αναγνώρισε μεν ότι μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργικό θώκο, παρατηρήθηκε αλλαγή θέσης από το «Κυπριακό λύθηκε το 1974» στο «το Κυπριακό πρέπει να λυθεί», αλλά σημείωσε δε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της Τουρκίας».



Σημείωσε ότι «αυτό ασφαλώς δεν μας οδηγεί στην παραίτηση και στην εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση».



«Ακριβώς το αντίθετο! Με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε η Τουρκία να πειθαναγκαστεί να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό και να υποχρεωθεί να συνεργαστεί για λύση. Εργαζόμαστε ώστε να υποχρεωθεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να σταματήσει να παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο», είπε.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο μοχλός επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να αλλάξει στάση, είναι η ενταξιακή της πορεία και οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. «Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα για αξιοποίηση αυτού του μοχλού και για τούτο εργαζόμαστε συστηματικά και στοχευμένα. Με την έντονη μας παρουσία στην ΕΕ», συμπλήρωσε.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε «ορισμένους» που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να διακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έτσι θα ακυρώσουμε το μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και το κίνητρο της Τουρκίας να αποδεχθεί λύση που να εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα τους Κυπρίους».



Για εκ περιτροπής και εποίκους



Αναφορικά με τη θέση που προβάλλεται περί παραχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και την απόσυρση των προτάσεων για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, την παραμονή αριθμού εποίκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «αν οι θέσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν παραχωρήσεις, υποχωρήσεις ή ότι άλλο ορισμένοι τις ονομάζουν, τότε αυτές έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».



«Τόσο το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας όσο και το θέμα της παραμονής εποίκων δεν είναι σήμερα που συζητούνται. Και οι δύο θέσεις έχουν τη δική τους ιστορία», είπε.



Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι στο τραπέζι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, υπήρχε και στα πέντε σχέδια Ανάν, από το 2002 μέχρι και το 2004 «και ποτέ ως ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν την αμφισβητήσαμε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τότε».



«Και όχι μόνο! Δεν την αμφισβητήσαμε, όταν το 2005 προβήκαμε σε κωδικοποίηση των θέσεών μας ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές επί του Σχεδίου», είπε.



Ο Δ.Χριστόφιας ανέφερε ότι «αυτό το καθημερινό αναμάσημα περί απόσυρσης θέσεων μπορεί να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί τις όποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετεί την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς ούτε και ενισχύει την αξιοπιστία της».



Υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις».



Τόνισε όμως ότι «ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κρίνω ότι η όποια απόσυρση θέσεων θα είναι ζημιογόνα τόσο για την προοπτική επίτευξης λύσης όσο και για την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς».



Απηύθυνε μάλιστα, έκκληση προς όλους να τερματιστεί η δημόσια συζήτηση περί απόσυρσης θέσεων, τονίζοντας ότι πέραν από τη ζημιά που προκαλεί, δημιουργεί και αχρείαστες αντιπαραθέσεις και υποσκάπτει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.



Πηγή: ΚΥΠΕ