Κυριακή 23 Μαΐου 2010

69 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης




Κρήτες αγωνιστές μαζί με βετεράνους συμμάχους που βρίσκονται στο Ρέθυμνο, τίμησαν τη Μάχη που από τη μία ανέδειξε το θάρρος των Κρητών και το σημαντικό ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων, από την άλλη όμως το πόσο ήταν η συγκεκριμένη μάχη η αιτία που καθυστέρησαν τα Γερμανικά στρατεύματα στην πορεία προς τη Ρωσία, με ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα για την αρχή του τέλους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.




Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν πέρα των βετεράνων, η τοπική πολιτική, αυτοδιοικητική και πνευματική ηγεσία, τιμήθηκαν οι νεκροί της Μάχης της Κρήτης και εψάλει επιμνημόσυνη δέηση.



Στο περιθώριο του εορτασμού πραγματοποιείται και η τρίτη κατά σειρά έκθεση φωτογραφίας που επιμελείται ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, «Κρήτη: Ο Tόπος και οι άνθρωποι, η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κρήτη την περίοδο της κατοχής μέσα από το βλέμμα του κατακτητή», στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Δευτέρα 24 Μαΐου.



Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις εντυπώσεις των γερμανών κατακτητών καθώς επίσης και την καταναγκαστική εργασία των ντόπιων, στιγμές καθημερινές σε χωριά στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και τα Χανιά.



Στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου, στο Χρωμοναστήρι.



Πρόκειται για μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο που αποτελούσε εξοχική κατοικία της ενετικής οικογένειας Claudio, κατοικήθηκε στη συνέχεια από Τούρκους, δεχόμενο μικρο-παρεμβάσεις και ερειπωμένο από τη χρόνια εγκατάλειψη το 1985 παραχωρήθηκε από τον Χρωμοναστηριανό Αλκιβιάδη Κοτζάμπαση στην κοινότητα Χρωμοναστηρίου.



Το Στρατιωτικό Μουσείο φιλοξενεί πλήθος εκθεμάτων, στρατιωτικές στολές, όπλα διαφόρων εποχών, παράσημα και αποτελείται από την Αίθουσα μακετών και στολών του Ελληνικού Στρατού, από τις αίθουσες κειμηλίων από διάφορες ιστορικές περιόδους, από δύο αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις, από συνεδριακή αίθουσα καθώς επίσης και από ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μεγάλα εξωτερικού χώρου εκθέματα.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=13072946#