Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Πνιγμοί στην θάλασσα! Τι λένε οι αριθμοί;

26/10/2018

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού στην θάλασσα; Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας;
Απο την Μάνια Μπικώφ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Διεθνής Εκπαιδεύτρια Ναυαγοσωστικής, Διευ/ντρια Lifeguard Hellas training Center
Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τον τελευταίο χρόνο;
396 συνάνθρωποι μας, δε βρίσκονται πια ανάμεσα μας, άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ελληνικές θάλασσες τη χρονιά που μας πέρασε. Έτσι το καλοκαίρι του 2012, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών!
Οι πνιγμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο και τα στατιστικά που υπάρχουν στη διάθεση μας, αφορούν μονάχα περιστατικά καταγεγραμμένα σε θάλασσες, ενώ για τους πνιγμούς σε πισίνες δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση.

Η πραγματικότητα των αριθμών σοκάρει..
• 85% των θυμάτων, ήταν ημεδαποί
• 75% των θυμάτων, ήταν άντρες
• 10% των θυμάτων είναι ανήλικα παιδιά
Οι πνιγμοί στις θάλασσες σημειώνονται κατά 40% τις πρωινές ώρες, κατά 40% τις μεσημεριανές και κατά 20% τις απογευματινές ώρες. Άλλη μια πρωτιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται πρώτη σε πνιγμούς ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, «κατακτά» την δεύτερη θέση.
Τα αίτια των πνιγμών είναι πολλά!
Η μη γνώση κολύμβησης, η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, η υπερεκτίμηση των δυνάμεων, η μη υπακοή στους ναυαγοσώστες κ η έλλειψη ναυαγοσωστών από πολλές παραλίες, θα μπορούσαν να είναι ορισμένοι από τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τους πνιγμούς, επίσης εδώ να τονίσουμε το γεγονός ότι ακόμη και αν καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ να ζητήσουμε βοήθεια!
Οι λουόμενοι, οφείλουν να αυτοπροστατεύονται!
• Να γνωρίζουν τις πραγματικές κολυμβητικές τους ικανότητες, να μην απομακρύνονται από την ακτή, να μην συνεχίζουν την παραμονή τους στο νερό, μόλις αισθανθούν την όποια αδιαθεσία ή κόπωση.
• Αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οφείλουν να ενημερώνουν τον ναυαγοσώστη και να κολυμπούν πολύ κοντά σε αυτόν.
• Αν κάποιοι πάσχουν από επιληψία θα πρέπει να μπαίνουν στο νερό πάντα φορώντας σωσίβιο γιλέκο.
• Να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή τροφή πριν την είσοδο τους στο νερό!
• Να μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά χωρίς επιτήρηση!
• Να γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλείας και να τους τηρούν!
• Αν νοιώσουν ότι κινδυνεύουν να σηκώσουν ψηλά το χέρι και να το κουνήσουν , ώστε ο ναυαγοσώστης να σπεύσει προς βοήθεια.
• Να μην προσπαθούν ποτέ να βοηθήσουν κάποιον άλλο λουόμενο που κινδυνεύει, εάν δεν έχουν γνώσεις ναυαγοσωστικής. Να ζητήσουν άμεσα βοήθεια.
• Επίσης την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση και στα περιστατικά πνιγμών με υποβρύχιους αλιείς. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την βασική συμβουλή ότι δεν καταδυόμαστε ΠΟΤΕ μόνοι κ πάντα ενημερώνουμε για το σημείο που βρισκόμαστε.
Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε σχετικά με τις αιτίες πνιγμών. Η αλήθεια είναι, πως κάθε λουόμενος, οφείλει και πρέπει να λειτουργεί στο νερό με ΣΥΝΕΣΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ.
Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι ασφαλέστερη και ας βοηθήσουμε όλοι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
https://www.familylife.gr/πνιγμοί-στην-θάλασσα-τι-αποκαλύπτουν/