Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Πληροφορίες ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για προκλήσεις από το Ιράν

Το Τελ Αβίβ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες όπως η Χεσμπολάχ και η Χαμάς και διεξάγει εχθροπραξίες σε χώρες όπως η Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Το Ιράν μπορεί να επιχειρήσει προκλήσεις εις βάρος του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του για να προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ,  αναφέρουν οι ισραηλινές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τη Haaretz.
Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, το Ιράν «απογοητεύθηκε» από το ότι δεν κατάφερε να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να επανεξετάσουν τις κυρώσεων και, ως εκ τούτου, «θα μπορούσε να επιλέξει μια προβοκάτσια κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων».
Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση στη Μέση Ανατολή και θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να «επανεξετάσει τις κινήσεις της» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι πηγές του Haaretz δεν διευκρίνισαν ποια συγκεκριμένα εχθρικά βήματα θα μπορούσε να κα΄νει το Ιράν, αν και η εφημερίδα ανέφερε ότι τα σενάρια περιλαμβάνουν μια σύγκρουση με τους Σιίτες στη νότια Συρία ή ίσως μια επιχείρηση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως γνώριζε ότι «οι γείτονές μας από το Βορρά, το Νότο και την Ανατολή απειλούν να μας καταστρέψουν» και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ έχει τεράστια “ δύναμη” που οι εχθροί δεν θα πρέπει να δοκιμάσουν.
https://sputniknews.gr/kosmos/201906193790550-prokliseis-iran-israil-kolpos-ipa/