Ανησυχητικά για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος φαινόμενα καταγράφονται με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα και με απόλυτη ευθύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας, συντείνοντας στο κλίμα γενικότερης απαξίωσης της Βουλής και των θεσμών. Απουσία βουλευτών από σημαντικού περιεχομένου συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών και προβληματική συμπεριφορά μελών της κυβέρνησης, έναντι της εθνικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων ή Αρχών, συνδιαμορφώνουν το αρνητικό κλίμα.
Πρόσφατο, ενδεικτικό της κατάστασης, κρούσμα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα ζητήματα ατόμων με αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέμα της οποίας ήταν οι «Δομές κοινωνικής φροντίδας για ΑμεΑ». Λίγοι παρόντες βουλευτές μέλη της επιτροπής, ενώ και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσήλθε, μίλησε και έφυγε. «Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι σαν πολίτης και σαν εκπρόσωπος του χώρου της αναπηρίας, πραγματικά, είναι λυπηρό να είναι πολύ περιορισμένη η σύνθεση της επιτροπής», είπε ο κ. Ι.Λυμβαίος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία. «Εχω και να καταθέσω ένα κείμενο. Το έδωσα και στην υπουργό, γιατί περίμενα, όπως γίνεται συνήθως, ότι ο υπουργός, οποιοσδήποτε υπουργός, θα φύγει και δεν θα ακούσει αυτά που θα πούμε. Γι’ αυτό τα φέραμε γραπτώς. Θα συμπληρώσω ότι πραγματικά θαυμάζω τον Γιάννη Λυμβαίο, ως ρήτορα και πολύ ψύχραιμο. Εγώ δεν είμαι τόσο ψύχραιμος, θα πω, λοιπόν, ότι με στεναχώρησε πάρα πολύ η απουσία των μελών της επιτροπής και σας δηλώνω ότι δεν θα ξαναέρθω σε πρόσκληση», ανέφερε λίγο αργότερα ο κ. Δημ. Στεφανίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Στήριξη.
Μόλις προχθές, σε συνεδρίαση άλλης επιτροπής με αντικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον προγραμματισμό συνεδρίασης, υπό το πρίσμα του ότι πρέπει να φύγουν οι βουλευτές από το Κοινοβούλιο συγκεκριμένες ημέρες: ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πιτσιόρλας επικαλούμενος απουσία στο εξωτερικό ζήτησε επίσπευση του προγραμματισμού και να γίνει η συνεδρίαση ημέρα Παρασκευή (χθες). Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ευ. Αποστόλου, επικαλούμενος «το τριήμερο της 25ης Μαρτίου» διαμαρτυρήθηκε: «Το τριήμερο αυτό που μας έρχεται, ειδικά για τους βουλευτές της περιφέρειας, πιστέψτε το, είναι πάρα πολύ σημαντικό», ενώ χρυσαυγίτης βουλευτής δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία των Χαιρετισμών στην Εκκλησία: «Πρέπει να πάμε κι εμείς, δεν μας νοιάζει τι έχει ο υπουργός», σημείωσε.
Την ίδια ημέρα, στην Ολομέλεια, πάλι ακυρώθηκε η συζήτηση σειράς επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών προς υπουργούς, καθώς οι τελευταίοι απουσίαζαν. Ο προεδρεύων Νικ. Κακλαμάνης απαντώντας στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία βουλευτή της αντιπολίτευσης σημείωνε: «Ο πρόεδρος της Βουλής οφείλω να πω ότι έχει κάνει συνεχείς και αυστηρές συστάσεις. Υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται. Δεν θα σας πω ότι έχετε άδικο».
Σε μια άλλη περίπτωση, ενώπιον των Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας, Δημόσιας Διοίκησης, και Ισότητας, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γ. Σταυρόπουλος αποκάλυπτε: «Λυπούμαι να πω ότι πολλές φορές η πολιτεία δεν απευθύνεται στην εθνική επιτροπή για να ζητήσει τη γνώμη της, μολονότι ο νόμος το επιβάλλει. Κάποια νομοσχέδια δεν μας έχουν ποτέ σταλεί για επεξεργασία, ενώ πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να έρχονται νομοσχέδια για γνωμοδότηση χωρίς την αιτιολογική τους έκθεση. Θέλω να θυμίσω ότι ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να απευθυνθεί στην εθνική επιτροπή ακόμα και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ».
http://www.kathimerini.gr/1015963/article/epikairothta/politikh/eikona-plhroys-apa3iwshs-ths-voylhs-me-apontes-ypoyrgoys-kai-adeia-edrana