Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Για παιδιά .... καi όχι μόνο

Αγαπητοί μας επισκέπτες, με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι προχωρούμε στη δημιουργία μιας νέας ενότητας που έχει τον τίτλο «Για παιδιά και όχι μόνο...».
Θεωρούμε επιτακτική πλέον την ανάγκη να δημοσιεύσουμε ενα πλούσιο υλικό που θα απευθύνεται στους μαθητές, στα μικρά παιδιά και όχι μόνο, και θα περιλαμβάνει κείμενα, παιχνίδια, χειροτεχνίες κ.α.
Η Πατρίδα μας περνάει δύσκολες μέρες λόγω μιας πρωτοφανούς  οικονομικής κρίσης. Όμως δεν θα σταματήσουμε να λέμε  ότι η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική. Η Ελλάδα έχασε την Ορθόδοξη πνευματικότητά της και την σύνδεσή της με την Εκκλησία του Χριστού.  Οι Πατέρες μας πολέμησαν «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Αντί, λοιπόν, εμείς να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ξεπουλήσαμε τα πάντα, έχοντας σαν «καθημερινή προσευχή» «Δόξα τα λεφτά, έχουμε Θεό!».
Δυστυχώς το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκε η Πατρίδα μας με την αλλοτρίωση της Παιδείας μας. Με πολύ «ωραίο» και έντεχνο τρόπο ξεριζώσανε από την Παιδεία όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν τόσο ξεχωριστή και σπουδαία. Ξερίζωσαν κάθε αναφορά στο Χριστό και στην Εκκλησία Του, μετατρέποντας την Ομολογία Πίστεως σε Θρησκειολογία. Ξερίζωσαν κάθε αναφορά στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα, εισάγοντας το πολυπολιτισμικό μοντέλο και «ξαναγράφοντας» την Ιστορία της. Διέλυσαν τον θεσμό της οικογένειας προβάλλοντας την διαφορετικότητα.
Επειδή η κατάσταση δείχνει ότι δεν έχει επιστροφή -και δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω - πρέπει ο καθένας μας να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών του. Δεν πρέπει να επαφίεται στην εκπαίδευση που το σχολείο δίνει  γιατί τότε είναι πλέον αργά. Η «κατ’οίκον» εκπαίδευση είναι στις μέρες μας περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη εποχή.
Αυτό το γνώριζε καλά ο  πρώτος Κυβερνήτης μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας και το ώρισε σάν πρωτεύον θέμα της διακυβερνήσεώς του, αλλά και πρίν από τη διακυβέρνησή του, όταν πρότεινε να εκδοθούν σχολικά καί εκκλησιαστικά βιβλία για τη μόρφωση των παιδιών και την τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος του Ελληνικού λαού. «Ἀποτελεῖ θεία τιμή τό νά ἀναθρέψει κάποιος Ἑλληνόπαιδες, μέ τίς γνώσεις τῆς ἱερᾶς μας θρησκείας, νά τούς ἐκπαιδεύσει στήν πάτριον γλῶσσα καί νά τούς προπαρασκευάσει γιά ἀνώτερες πανεπιστημιακές σπουδές».
Εχοντας λοιπόν συγκεντρώσει ένα πλούσιο υλικό, με τη βοήθεια των συνεργατών μας, θα προσπαθήσουμε να το δημοσιεύσουμε σταδιακά για να  είναι προσβάσιμο σε όλους.  Μέσα απ’ αυτά τα κείμενα μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς την αλλοίωση που έχει υποστεί η Παιδεία μας τα τελευταία 30 χρόνια. Ελπίζουμε το υλικό αυτό να φανεί χρήσιμο σε εσάς  και στους μικρούς μας φίλους.
http://www.kapodistrias.info/gia-paidia-kai-oxi-mono