Άμεσες αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίθεση «φιλίας» στην Ελλάδα, αλλά φέρεται να έθεσε και ζήτημα ανταλλαγής των δύο παρανόμως κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άλυσο στην χώρα μας.
«Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής», διεμήνυσε στον Ερντογάν ο Προκόπης Παυλόπουλος, από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, όπου παρέστη σε επετειακές εκδηλώσεις για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε«ευπρόσδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν «για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας»,πρόσθεσε ότι η «φιλία» και η «καλή γειτονία» έχουν «ορισμένες προϋποθέσεις»,αναφερόμενος στην γενικότερη προκλητική στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, η οποία γνωρίζει κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι «τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα», κάτι που –όπως τόνισε- δεν προκύπτει από την στάση του Ερντογάν στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Τα όσα δε, υπονοούν κάποιοι, και δυστυχώς ο Τούρκος Πρόεδρος -εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε- ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Στο ξεκάθαρο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθιστά σαφές ότι πρόκειται για «δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις» και χαρακτηρίζει «πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται, όπως είπα, αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Μια τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Μαξίμου: Άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Κατηγορηματικά αντίθετη στα σενάρια «συμψηφισμού» και «ανταλλαγής» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι περιμένει να δει και στην πράξη την αλλαγή στάσης της Άγκυρας. «Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατάμε το θετικό σκέλος», αυτό «που αφορά την στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρει το Μαξίμου. Προσθέτει ωστόσο ότι «περιμένουμε όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο».
Σε ό, τι αφορά όμως υποθέσεις και προτροπές «περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα» το Μαξίμου διαμηνύει για άλλη μία φορά ότι αυτά είναι «απαράδεκτα και απορριπτέα». Σημειώνει τέλος ότι «η θέση της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».
Στις δηλώσεις Ερντογάν αντέδρασε και ο υπουργός Άμυνας, επαναφέροντας την άποψή του περί «ομηρίας» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Όταν μίλησα για ομηρία δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την “πρόταση ανταλλαγής”», αναφέρει ο κ. Καμμένος. Ο ίδιος σημειώνει παραλλήλως ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας» και ότι «η άμεση απελευθέρωση των ομήρων (είναι) η λύση».
Η ΝΔ με ανακοίνωσή της καλεί την Τουρκία «να συνειδητοποιήσει επιτέλους τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα».Παραλλήλως, καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του «να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη», όπως αναφέρει, «προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα». Την ίδια ώρα, για «ανατολίτικα παζάρια» έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι αυτά «δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες».
Ερντογάν: Κάνουμε κι εμείς «λάθη»
Σημειώνεται ότι, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Ερντογάν ανέφερε μεν ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί «να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο», έκανε ωστόσο λόγο για «ορισμένα» προβλήματα που αφορούν «την θάλασσα και τον αέρα». Πρότεινε μάλιστα «να αφήσουμε τις διαμάχες (του τύπου): «Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα»,για «να βάλουμε μια τελεία», όπως προφανώς ο ίδιος την εννοεί στο πλαίσιο του «παζαριού».
Στην συνέντευξή του ο Ερντογάν εμφάνισε και τάσεις αυτοκριτικής. Αναφερόμενος για παράδειγμα στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης μίλησε για «λάθη» που έγιναν και στην Τουρκία και οδήγησαν τελικά «δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες (…) ρωμιούς» στην Ελλάδα.
Αυτές οι τάσεις ωστόσο δεν κράτησαν πολύ, καθώς προφανώς ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ του Ερντογάν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν πολιτικό, ο οποίος συζητά τα πάντα, ακόμη και τα ιστορικά λάθη της χώρας του. Με την πρώτη ευκαιρία όμως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Σύνοδο της Βάρνας, όπου τέθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον «πρώτο σταθμό για τα μέλη της FETÖ (οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν)».
Δεν δίστασε τέλος, όπως το συνηθίζει, να κάνει «πάσα» τις ευθύνες σε Ελλάδα και ΕΕ, λέγοντας: «Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση. Εμείς θέλουμε να τα διευκολύνουμε τα πράγματα, εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο».
https://slpress.gr/ethnika/pago-sta-pazaria-tou-erntogan-vazei/