Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται «δύσκολες ώρες» για την Ελλάδα - Δραματικές προειδοποιήσεις Μουζάλα και Αβραμόπουλου

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαήμερο για τηνΕλλάδα, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό. Aυτό προκύπτει από τις προειδοποιήσεις στις οποίες προχώρησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το συμβούλιο των ΥΠΕΣ, αλλά και την δραματική παραδοχή τουΓιάννη Μουζάλα ότι «θα περάσουμε δύσκολες ώρες». Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους,κάνοντας λόγο για διορία 10 ημέρων που έχει η ΕΕ για να μειώσει τις προσφυγικές ροές:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα διορία δέκα ημερών για να μειωθούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, διαφορετικά «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε απαιτούνται «απτά και σαφή αποτελέσματα για την μετεγκατάσταση τις επόμενες ημέρες», ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους υπουργούς να ανταποκριθούν συλλογικά, χωρίς ασυντόνιστες προσπάθειες, λέγοντας πως είναι κοινή ευθύνη η κλιμάκωση των προσπαθειών για εφαρμογή ευρωπαϊκών λύσεων. Η τελευταία αποστροφή ήταν σαφής αιχμή κατά της Αυστρίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες συνεκάλεσε μονομερώς διάσκεψη με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου για το προσφυγικό.
Σκληρή γλώσσα για την Αυστρία χρησιμοποίησε και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση με τον αυστριακό ομόλογό του. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποκάλυψε ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ. 
Ως προς την Αυστρία, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ελλάδα έλαβε πολιτική στήριξη από τις περισσότερες χώρες μέλη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Νέο unfair από την Αυστρία

Σημειώνεται πως η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε ακόμη μία πρόκληση. Την ώρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, βγήκε έξω και σε δηλώσεις της επανέλαβε τις απειλές της για αποπομπή της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. 
Η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ τόνισε «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν». 
Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 
Αναφερόμενη στην παράτυπη Διάσκεψη της Βιέννης σημείωσε πως αυτή αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.
http://newpost.gr/politiki/518291/erxontai-dyskoles-wres-gia-thn-ellada-dramatikes-proeidopoihseis-moyzala-kai-abramopoyloy