Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Νάπολη: Αυξημένα κρούσματα καρκίνου λόγω απορριμμάτων

Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου -ειδικά σε βρέφη έως ενός έτους- αλλά και πρόωρων θανάτων, εξαιτίας της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες από την τοπική Μαφία, την περιβόητη Καμόρα, παρουσιάζει η περιοχή της Νάπολης τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου, που υπάγεται στο ιταλικό υπουργείο Υγείας, μόλυβδος, αρσενικό και βιομηχανικά χημικά, όπως τετραχλωρίδια, με το πέρασμα του χρόνου έχουν καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, από τον οποίο αρδεύεται ένα σημαντικό μέρος της ιταλικής αγροτικής παραγωγής. Η έκθεση αποδίδει την υψηλή συχνότητα καρκίνου και πρόωρων θανάτων στη «βεβαιωμένη ή πιθανή έκθεση σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών ρύπων που μπορούν να εκπεμφθούν ή να απελευθερωθούν από παράνομες χωματερές και/ή την ανεξέλεγκτη καύση αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων».
Από αυτές τις παράνομες χωματερές, η Καμόρα εκτιμάται ότι έχει κερδίσει δισεκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς συλλέγει τα τοξικά απόβλητα από τις βιομηχανίες του πλούσιου ιταλικού Βορρά, οι οποίες με πολύ λιγότερα χρήματα ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα υλικά τους. Η πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου έρχεται έπειτα από τον νόμο που ψηφίστηκε το 2014, βάσει του οποίου το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας είναι υποχρεωμένο να αναφέρει τη συχνότητα θανάτων, καρκίνων και νοσηλειών στους 55 δήμους της περιοχής της Νάπολης.
http://www.dimokratianews.gr/content/57386/napoli-ayximena-kroysmata-karkinoy-logo-aporrimmaton