Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Αυστηρότερα κριτήρια για την προαγωγή των μαθητών

Συγκεκριμένα, ο μαθητής θα κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10 ή όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 13.
Στην προηγούμενη εγκύκλιο με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου υπήρχε μεταξύ άλλων και ξεχωριστό κριτήριο για τα μαθήματα της Ομάδας Α', δηλαδή τα 4 μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία).
Ειδικότερα οριζόταν ότι ο μαθητής θα προάγεται στην επόμενη τάξη i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), ii) όταν έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α') τουλάχιστον οκτώ (8), και έχει συνολικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Διαδικασίες
Μετά και τη χθεσινή τροποποιητική εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι στο διάστημα μεταξύ 1ης έως 30ής Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα γυμνάσια οι παρακάτω διαδικασίες:
• Η πρώτη εξεταστική περίοδος στην οποία διεξάγονται οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α'.
• Ακολουθεί υποστηρικτική διδασκαλία για τους μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης και παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση. Για κάθε μάθημα θα προσφέρεται διδασκαλία διάρκειας 5-10 ωρών, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών, και στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις.
Επισημαίνεται ότι για τα μαθήματα της Ομάδας Α' οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές (η προφορική εξέταση προηγείται), ενώ για τα μαθήματα των ομάδων Β' και Γ' θα είναι μόνο προφορικές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, εάν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α' και της Β' τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής, τότε θα επαναλαμβάνει την τάξη.
Ευκαιρία
Αντιστοίχως, οι μαθητές της Γ' τάξης που δεν θα προαχθούν μετά τις επαναληπτικές θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος).
Τέλος, στη νέα εγκύκλιο ορίζεται ο τρόπος εξέτασης για τους δύο κλάδους της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία).
Κατ' αρχάς θα εξετάζονται την ίδια ημέρα και η συνολική διάρκεια θα είναι τρεις ώρες. Τα θέματα θα δίνονται και θα αναπτύσσονται σε ξεχωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και θα αποδίδεται διακριτός βαθμός.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/austirotera_kritiria_gia_tin_proagogi_ton_mathiton-64559395/