Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Οι ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Ερντογάν περί συνθήκης της Λωζάνης

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε σε ομιλία του στην Άγκυρα και με τις οποίες αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία και καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.


Κυβερνητικές πηγές, σε ένα πρώτο σχόλιο, εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε τον Ιούλιο πως η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον «τίτλο κυριότητας» της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», ήταν το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών για το θέμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή της η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε: «H "μέθη" Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις. Να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τόνισε: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα 'γκρίζων ζωνών’. περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το 'κλείσιμο' του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση».

Το Ποτάμι, με τη σειρά του, σχολίασε: «Μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ.Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. Και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης προκειμένου να την αμφισβητήσει, φέρνοντας ξανά στο φως το "παράπονο" της αδικημένης Τουρκίας για την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου στη χώρα μας. Καλούμε την Τουρκία να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων και να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη Λωζάννη σεβόμενη τις προβλέψεις της Συνθήκης Ειρήνης. Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ηρεμίας και σταθερής ειρήνης. Και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με την πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί και την αποφυγή κάθε πρόκλησης που απομακρύνει την ειρήνη, την σταθερότητα, την συνεννόηση και την προσέγγιση των δύο χωρών».
http://tvxs.gr/news/ellada/oi-antidraseis-eks-athinon-stis-diloseis-erntogan-peri-synthikis-tis-lozanis