Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Επαυξημένη πραγματικότητα»: Θέλουν εσένα και τα παιδιά σου

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό σκοπό.


Ανάλογα ποιός την χρησιμοποιεί.
Ένας τομέας που κυριάρχησε στην φετινή έκθεση τεχνολογίας IFA, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, είναι η εικονική πραγματικότητα και τα δεκάδες gadgets που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια αυτής.
Η εικονική πραγματικότητα, που σκοπό έχει την μόλυνση και τον έλεγχο του ανθρώπινου νου (θυμηθείτε ΕΔΩ), προωθείται όλο και περισσότερο και μάλιστα περνά στο επόμενο στάδιο που λέγεται «επαυξημένη πραγματικότητα».
Ο οργανισμός Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, ένας από τους εκθέτες στην IFA, παρουσίασε την τελευταία λέξη στην τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Φορώντας τα γυαλιά VR (Virtual Reality) 360 μοιρών, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «μπει» μέσα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπως παραδείγματος χάριν σε μία εκπομπή που μεταδίδεται με κοινό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα εάν γυρίσει το κεφάλι του στα αριστερά να δει τους εικονολήπτες, ενώ εάν γυρίσει από την άλλη πλευρά να δει τους θεατές να κάθονται δίπλα του.
Με την κάμερα OmniCam-360, ο χρήστης έχει καταγράψει ζωντανά γεγονότα που μπορούν να αναπαραχθούν ξανά σε λειτουργία 3D, φορώντας τα ειδικά γυαλιά. «Μπορείς να νιώσεις τον ενθουσιασμό του κοινού ή να δεις πώς ακριβώς εργάζεται ένα τηλεοπτικό συνεργείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Fraunhofer, Αντρέ Γκρόγκερ.
Η διαφορά μεταξύ εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στην πρώτη το οπτικό πεδίο του χρήστη μπλοκάρεται με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, στη δεύτερη γίνεται συνδυασμός της πραγματικής ζωής με την εικονική.
Όλα μπερδεμένα, προκειμένου οι άνθρωποι να μην μπορούν στο τέλος να ξεχωρίσουν τι είναι αληθινό και τι όχι, όπως συνέβη λόγου χάρη με τα πόκεμον, καθώς μπορεί να εύκολα να Προκληθεί στον νου σύγχυση.
Την ίδια ώρα, πάντα στο πλαίσιο της IFA, παρουσιάστηκε ένα νέος τρόπος που βοηθά τους γονείς να προσέχουν δήθεν τα παιδιά τους και αποτελεί ένα βήμα πριν το μικροτσίπ.
Το Fixitime είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και ενσωματώνει σύστημα GPS, το οποίο συνδέεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής παρέχοντας τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται και έτσι όλοι μαζί να συνηθίζουν στην παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.
Περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί SOS για έκτακτες ανάγκες και ένα ακόμα που επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί κλήσεις σε έως 60 αριθμούς τηλεφώνων.
Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει και ένα παρόμοιο gadget ειδικά για τα κατοικίδια, το Smartrack. Η συσκευή ενσωματώνεται στο κολάρο των τετράποδων φίλων, ελέγχεται μέσω ειδικής εφαρμογής και παρέχει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εντοπίζει στον χάρτη που βρίσκεται το κατοικίδιό του.