Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ρωσία - Ουκρανία: Ο χάρτης που "δείχνει" πόλεμο

Η συσσώρευση ρώσικων στρατευμάτων στα σύνορα τηςΟυκρανίας ίσως να υποδεικνύει προετοιμασίες για μια μεγαλύτερη συμβατική στρατιωτική σύγκρουση, σύμφωνα με χάρτη του Institute for The Study of War (ISW) και σίγουρα σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων που θα εχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ουκρανία, τονίζει το ISW. 
O χάρτης του ISW  δείχνει τα σημεία όπου βρίσκονται ρώσικα στρατεύματα αλλα και την σταδιακή κλιμάκωση.




Όπως φαίνεται στον χάρτη η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας. Απο την στιγμή που ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων τμημάτων στις Δυτικές και Νότιες Στρατιωτικές Επαρχίες, τον Μάιο του 2016, η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ουκρανία έχει αυξηθεί.

Η τρέχουσα κρίση κλιμακώθηκε στις 8 Αυγούστου, όταν 
η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις οτι προσπαθούν να διεισδύσουν στην Κριμαία. Με αυτη την αφορμή η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στη χερσόνησο και στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνμπας, γράφει το ISW.

Μεταξύ 7- 12 Αυγούστου, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες ναυτικές και αεροπορικές μονάδες, χερσαίες δυνάμεις καθώς και σύστηματα αεράμυνας S-400 στις 12 Αυγούστου. Η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης προκλητικές ασκήσεις στην Υπερδνειστερία στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Διαβάστε: Ρωσία - Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω απο την κλιμάκωση της έντασης
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων της Ρωσίας αποτελεί μια σημαντική επέκταση των δυνατοτήτων προβολής δύναμης της Ρωσίας και ειναι πολύ πιθανό να σηματοδοτεί προετοιμασίες για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση σημειώνει το ISW.

Η τρέχουσα στάση της Ρωσίας επιτρέπει την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία από πολλαπλές κατευθύνσεις, αυξάνοντας την ευπάθεια της Ουκρανίας στα ρώσικα στρατεύματα ή σε δυνάμεις των αυτονομιστών. Έτσι αναγκάζει τον ουκρανικό στρατό να διαχωρίσει τις δικές του δυνάμεις για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι κινήσεις της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις στον ουκρανικό στρατό κατι που ενδεχομένως θα επιβαρύνει τις οικονομικές αλλα και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας και συνεπώς θα συνεισφέρει περαιτέρω στην αποδυνάμωση της ήδη ευθραυστης πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Institute for the Study of War
 

http://www.onalert.gr/stories/rwsia-oukrania-xarths-deixnei-polemo/51495