Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Παναγιώτης Μαυρίκος: Από την υπόθεση εκβιασμών στο τραγικό δυστύχημα

Ποιος ήταν ο εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη" που ενεπλάκη στην υπόθεση εκβιασμών. Οι συνομιλίες, η κρατική διαφήμιση, η σύλληψη και το τραγικό τέλος
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη" έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, έπιασε φωτιά ενώ κινείτο στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός.
Ο Μαυρίκος ήταν διευθύνων σύμβουλος της "Μαυρίκος Ελληνικός Τύπος ΑΕ", ενώ έφτασε να εκδίδει τις εφημερίδες "Ακρόπολις", "24 ώρες", "Μεσημβρινή", "Ελληνικός Βορράς", "Αθλητική Ημέρα" και "Επικαιρότητα".
Πρόσφατα όμως, το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση των εκβιαστών, στο πλαίσιο διερεύνησης της οποίας αποκαλύφθηκαν στοιχεία για το πώς εξασφάλιζε την κρατική διαφήμιση.
Οι Παν.Μαυρίκος, Παν.Μουσσάς και Χρ.Φράγκου βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης,κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και της δωροδοκίας με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ο Μαυρίκος αρνείτο την εμπλοκή του στο κύκλωμα κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κάποιων, που έχουν θιγεί από δημοσιεύματά του, να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή, ενώ υποστήριξε, πως οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφηκαν αποσπασματικά και ερμηνεύτηκαν από τους αστυνομικούς κατά το δοκούν.
Μαυρίκος και Φράγκος, μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους όρους καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ ο Μουσσάς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ως βασικός κατηγορούμενος.
 

Παρασκηνιακές κινήσεις και αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η 20η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, προκύπτουν παρασκηνιακές κινήσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές σε πρόσωπα όπως ο υπουργός Επικρατείας Νικ. Παππάς, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Τα μέλη της φερόμενης ομάδας εμφανίζονται να επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν τη δύναμή τους, κάνοντας αναφορά ακόμη και σε συμφωνία μεταξύ του τέως Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, για να μην αναλάβει ποτέ την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αστυνομικές αρχές είχαν κατασχέσει από το γραφείο του Μαυρίκου στην εφημερίδα "Ακρόπολη", μεταξύ άλλων ατζέντες στις οποίες υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις με ποσά που συνολικά ανέρχονται στα 800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το γραφείο του κατηγορούμενου στη εφημερίδα κατασχέθηκαν ανάμεσα σε άλλα δύο επιτραπέζιες ατζέντες περιέχουσες χρηματικά ποσά, μία ατζέντα με διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις μεταξύ των οποίων "Έχω (α) 341.000 ευρώ, (β) 300.000 ευρώ, (γ) 282.434 ευρώ και σύνολο 822.396 ευρώ".
Επίσης κατασχέθηκαν τέσσερα ντοσιέ - βιβλία με αναγραφόμενες ενδείξεις "ΕΒΕ Marketing Ελληνική Βιομηχανία Εκτυπώσεων", τα οποία περιέχουν πλήθος εγγράφων με χρηματικά πσά διαφόρων ετών, δύο επιτραπέζιες αντζέντες περιέχουσες χρηματικά ποσά, σελίδες με εμβάσματα από τραπεζικό λογαριασμό του Π. Μαυρίκου σε τρίτα πρόσωπα, αλλά και σελίδες - προσφορές διαφήμισης της Ακρόπολης προς διάφορες εταιρίες (ΙΚΕΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, EUROBANK κα).

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Α.Κ. Εκεί γίνεται εκτενής αναφορά στις συναντήσεις που είχε με κατηγορούμενους.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως:
Σε συνάντηση στις 4/2 παρών ήταν Π. Μουσσάς και ο Χρ. Φράγκου, "μου πρότεινε ο Π. Μουσσας, να γίνουμε οι τρεις μας μία ομάδα, να φτιάξει ο Φράγκου τέσσερα sites, τέσσερις ΙΚΕ, να δίνουμε το μήνα 2.500 x 4, εσύ ως ΕΥΔΑΠ, και ευρώ 2.500 x 4, ο Μουσσάς ως Attica Bank και να παρεμαίνουμε όπου αλλού μπορούμε, για να παίρνει χρήματα ο Φράγκου για τα sites και να μοιραζόμαστε τα χρήματα".
Σε άλλη συνάντηση στις 8/2 ο Π. Μουσσάς της είπε: "θα πρέπει να είσαι προσεκτική, γιατί στη ΝΔ σε έχουν στοχοποιήσει ότι είσαι άνθρωπος της κυβέρνησης, του Μαξίμου και σου ετοιμάζουν βαριά προσωπική επίθεση".
Περαιτέρω -κατά τη μήνυση- της είπε ότι "στη ΝΔ σε προσδιορίζουν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που σε βάζουν μπροστά για να κλείνεις δουλειές". Ταυτόχρονα, όπως λέει, της επεσήμανε ότι : "οι μιντιακοί κύκλοι έχουν ζητήσει να ανοιχθούν οι λογαριασμοί σου, διαδίδουν ότι παίρνεις χρήματα για τις διαφημίσεις που δίνεις, ως υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ, ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνά σου και την προσωπική σου ζωή".
Σε ερώτησή μου σε ποιούς μιντιακούς κύκλους αναφέρεται αυτός εμφανίζεται να απάντησε: "Είναι ο Αλαφούζος και ο Ψυχάρης και σε έχουν λοκάρει (δλδ στοχοποιήσει) από τη ΝΔ", και αμέσως μετά σημειώσε "κάτσε λίγο πίσω, χωρίς να καταλάβουν κάτι στο κεντρικό σύστημα, έχεις ένα παιδί να πρoσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου".
Η Α.Κ. έδωσε και συμπληρωματικές καταθέσεις στην Αστυνομία. "Εχω περιέλθει σε τρόμο και ανησυχία, φοβάμαι για τη ζωή μου και τη ζωή της ανήλικης κόρης μου. Με έχει τρομοκρατήσει με όλα όσα μου είπε και ότι γνωρίζει που μένω και ξέρει ότι έχω ανήλικη κόρη" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηση: Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα στη μήνυσή σας αναφέρετε ότι σας ζήτήθηκε να καταβάλετε μηνιαίως εκβιαστικά συνολικά το ποςό των 20.000 ευρώ για προβολή σε sites, χρήματα που προέρχονται από τα κονδύλια της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της σε ΜΜΕ. Το ποσό αυτό δικαιολογείται να χορηγηθεί ως νόμιμη ενέργεια και για το συμφέρον της ΕΥΔΑΠ;
Απάντηση: Το κονδύλι αυτό είναι εύλογο για την προβολή της εταιρίας και εφόσον εγώ κάνω τεκμηριωμένη πρόσταση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, θα εγκριθεί σίγουρα και ο Π. Μουσσάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό γιατί ήταν στη θέση του μέχρι το Μάιο του 2015. Από τη θέςη αυτή ξέρει πάρα πολύ καλά τί πποςά δίνονταν και μπορούνα δοθούν για την προβολή της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, επί θητείας του Μουσσά ο προϋπολογισμός για την προβολή της ΕΥΔΑΠ έφτανε μέχρι τα 2.200.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η Α.Κ. ανέφερε πως:
Σε συνάντηση τους σε καφετέρια ο Π. Μουσσάς της είπε ότι θέλει να συναντήσει τον υπουργό Επικρατείας Νικ. Παππά, λέγοντάς της: "Ο Μουσσάς και οι φίλοι του θα κάνουν μία ομάδα - κλαμπ και θα ελέγχουν τα μέσα ενημέρωωσης ώστε να μην γράφονται αρνητικά μέσα ενημέρωσης για τον Παππά και γενικότερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον μέσω αυτής της ομάδας θα εκβιάσουν όποιον το κεντρικό σύστημα τους υποδεικνύει κάθε φορά για τους πολιτικούς του σκοπούς. Με τη λέξη "κεντρικό σύστημα" ο Μουσσάς εννοεί το Μέγαρο Μαξίμου".
 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της (σ.σ. που διαφέρει από το διαβιβαστικό της Αστυνομίας το οποίο μιλά -ίσως εκ παραδρομής- για τον Κων. Μητσοτάκη και όχι για τον Κ. Καραμανλή) λέει οτι ο Π. Μουσσάς "μου τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής, εννοώντας τον πρώην πρωθυπουργό, είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα και δεν θα αφήσουν ποτέ τον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός".
Και συνεχίζει η Α.Κ.: "Ο Π. Μουσσάς μετά, άρχισε να μου μιλάει για τον υπουργό Παππά τον οποίο μου είπε να αποκαλούμε συνθηματικά "αρχιμανδρίτη" και μου τόνισε ότι τώρα που ο Παππάς έχει προβλήματα με τη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών η δική του ομάδα μπορεί να τον εξυψώσει και να γράφει μόνο θετικά για αυτό. (...) Ο Μουσσάς επέμεινε να μιλήσει ο ίδιος στον υπουργό για να του εξηγήσει αυτά τα θέματα. (...) Εγώ του εξήγησα ότι θα του κανονίσω ραντεβού με τον Παππά αλλά έπρεπε να περάσει πρώτα η μπόρα με την επίμαχη νομοθεσία που δημιουργεί πολλές αντιδρασεις".
Τέλος η Α.Κ. χαρακτηρίζει τον Π. Μουσσά ως εξής:  "Γενικά ο τρόπος που μου μιλουσε και συμπεριφερόταν, έδειχνε ένα άτομο με διασυνδέσεις σε καίρια πόστα και ικανό για τα πάντα χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Δηλαδή ένα άτομο επικίνδυνο".
Κατάθεση έδωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γ. Μπενίσης, ο οποίος είπε: "Εχω ενημερωθεί ότι οι Μουσάς, Φράγκου και Μαυρίκος εκβίαζαν την Α.Κ. ώστε η ίδια να εισηγηθεί σε εμένα και να με πιέσει να τους δίνω χρήματα και αυτοί να αρθρογραφούν θετικά για την ΕΥΔΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούσαν ότι θα αρθρογραφούσαν συκοφαντικά τόσο ως προς το πρόσωπό μου όσο και προς της ΑΚ. Ζητώ την ποινική δίωξη τους".
 

Συναισθηματική οργάνωση, όχι εγκληματική. Πόλεμος συμφερόντων

Ενώπιον του ανακριτή, ο Μαυρίκος είχε υποστηρίξει, ότι "η καταγγελία της Κ. εκπορεύεται από τον Μαρινάκη και άλλα εγχώρια κέντρα τα οποία εκπροσωπούν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα καθώς και πολιτικούς δηλαδή πολιτικά συμφέροντα βουλευτές κλπ τα οποία βάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό συγκεκριμένη ροή κόβοντας και ράβοντας αποσπάσματα από ηχητικές συνομιλίες που έχουν γραφτεί με αποτέλεσμα να φαίνεται εγκληματίας και απατεώνας ένας άνθρωπος με λευκό ποινικό μητρώο, με 50 εργαζόμενους Έλληνες, έχει την ικανότητα να κρατάει δύο εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, χωρίς πίσω από αυτά τα έγγραφα να υπάρχουν εξωεκδοτικά συμφέροντα όπου εκεί θα μπορούσε να σταθεί κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του δημοσίου όπου πολιτικοί από θέση ευθύνης θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μέσα ενημέρωσης με κρατική διαφήμιση η οποία θα εδίδετο όχι κατ' αναλογία αλλά κατά το δοκούν".
Όσο για την Α.Κ. υποστήριξε ότι "ήταν αυτή ήταν η οποία προσπαθούσε να χειραγωγήσει το σύνολο διαδικτυακών ενημερωτικών ιστότοπων καθώς και τις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τις συνομιλίες με τον κ. Μουσσά και Φράγκου».
Επανέλαβε δε, όπως και στο απολογητικό του υπόμνημα πως υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των εμπλεκομένων κάνοντας λόγο για "μέλη της φερόμενης οργάνωσης η οποία από εγκληματική δείχνει να είναι συναισθηματική οργάνωση η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Μουσσά, Φράγκου, Α.Κ.".
Αναφερόμενος στον Π. Μουσσά, είπε: "ήθελα να στείλω ούτως ή άλλως αιτήματα προσφορών προς την ΕΥΔΑΠ και ο Μουσσάς γνωρίζοντας το με χρησιμοποίησε ως γνωριμία στην συγκεκριμένη κυρία. Θεωρώ ότι 20.000 ευρώ για τη διαφήμιση μιας ΔΕΚΟ είναι υπερβολικό ποσό γι' αυτό προτείνω στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν την πεπατημένη της ΔΕΗ και να γίνονται ηλεκτρονικοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί προκειμένου οι μειοδότης να λαμβάνει διαφημιστική καταχώρηση".

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/panagiwths-mayrikos-apo-thn-ypothesh-ekviasmwn-sto-tragiko-dystuxhma.4108349.html