Σάββατο 28 Μαΐου 2016

G7: Με το βλέμμα καρφωμένο στην Κίνα

Τουλάχιστον δύο φορές "φωτογραφίζει" ξεκάθαρα την Κίνα, χωρίς όμως να την κατονομάζει, το κοινό ανακοινωθέν των G7, η ετήσια σύνοδος των οποίων ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Σίμα της κεντρικής Ιαπωνίας, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αντίδραση του Πεκίνου. Άλλωστε, από προχθές και με τις αναφορές του Ντόναλντ Τουσκ για "μηδενική ανοχή" έναντι όσων εμπλέκονται σε εδαφικές διενέξεις, είτε αυτές είναι στη Νότια Σινική Θάλασσα είτε στην Ουκρανία, το Πεκίνο είχε γίνει έξαλλο, καλώντας τους ηγέτες της Δύσης να τηρούν ίσες αποστάσεις στα ακανθώδη διεθνή ζητήματα.
Οι έμμεσες αναφορές των G7 στην αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής της Κίνας στον κόσμο, με τις εδαφικές διενέξεις που έχουν φουντώσει στην Νότια Σινική Θάλασσα και τον φτηνό χάλυβα που έχει κατακλύσει τις αγορές της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, αν μη τι άλλο αντανακλούν τις εντεινόμενες ανησυχίες του δυτικού μπλοκ για την εδραίωση της Κίνας ως υπολογίσιμου ισχυρού παίχτη στη διεθνή σκακιέρα.
Οι ηγέτες των G7 εξέφρασαν τις "ανησυχίες" τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Σινική Θάλασσα, ζητώντας τη διευθέτησή τους χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία. Αν και στο κείμενο δεν αναφέρεται το όνομα οποιασδήποτε χώρας, είναι προφανές ότι το "καρφί" αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στο ίδιο μοτίβο, γίνεται λόγος για υπερβάλλουσα παγκόσμια προσφορά χάλυβα που οι G7 δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν, υπονοώντας κατά τα φαινόμενα την Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 90 εκατ. τόνους και σχεδιάζει περαιτέρω μείωσή της κατά 100 - 150 εκατ. τόνους έως το 2020.
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στα "καρφιά" των Δυτικών, δημιουργώντας την αίσθηση ότι περίμενε αυτή τη στοχοποίηση. Πιο "φαρμακερά" ήταν τα σχόλια για τις αναφορές του κοινού ανακοινωθέντος στις "εντάσεις" στη Νότια Σινική Θάλασσα, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί ανοιχτά το Τόκιο ότι εκμεταλλεύτηκε τη σύνοδο για να αναζωπυρώσει την πολεμική και να στρέψει τα πυρά κατά της Κίνας. «Η Κίνα είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με ό,τι έκαναν η Ιαπωνία και οι G7» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συνάδουν με τη θέση των G7 ως πλατφόρμας συννενόησης των ανεπτυγμένων οικονομιών. «Σφόδρα δυσαρεστημένο» δήλωσε το Πεκίνο και για την έρευνα που άρχισε η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (USITC) όσον αφορά καταγγελίες για χειραγώγηση των τιμών χάλυβα από κινεζικά χαλυβουργεία.
Κατά τα άλλα, το κοινό ανακοινωθέν των G7 εστιάζει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας -που, όπως αναφέρεται, έχει "απόλυτη προτεραιότητα- και στην αποφυγή ενός Brexit, καθώς θα συνιστούσε «σοβαρή απειλή» για την παγκόσμια οικονομία. Μακροπρόθεσμα, οι επτά μεγάλες οικονομικές δυνάμεις δεσμεύονται «να συμβάλουν στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και τον ρυθμό ανάπτυξης και να δώσουν το παράδειγμα αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα». Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε αναρίθμητες φορές από τη Γερμανία.
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ