Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης - που διαδήλωσαν κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας να απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών - και της αστυνομίας.
Χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προσήγαγε 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Ιβάνοφ, τον σχηματισμό μίας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου, στις οποίες η αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει. Επίσης, ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Παράλληλα με την διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε και φιλοκυβερνητική διαδήλωση. Ωστόσο, η αστυνομία στα Σκόπια είχε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην έρθουν αντιμέτωποι οι διαδηλωτές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι χορηγεί αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ, για να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε τον κ. Ιβάνοφ για πραξικοπηματική ενέργεια, ενώ ζήτησε την παραίτησή του και ανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ακόμη, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Ιβάνοφ για την αμφιλεγόμενη απόφασή του, και ζήτησε από αυτόν να την ανακαλέσει.
Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ να απαλλάξει πολιτικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών επικρίθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/262087/nyhta-viaion-sygkroyseon-sta-skopia-gia-to-skandal.html