Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ο Γκρόισμαν διαδέχεται τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από το 2014

Με ευρεία πλειοψηφία η Ουκρανική Βουλή σήμερα ψήφισε τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ως νέο πρωθυπουργό της χωράς. 
Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Γκρόισμαν διαδέχεται τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από το 2014, την εξέγερση της Πλατείας Mειντάν, την αποπομπή του Γιανούκοβιτς και την ανάδειξη μιας φιλοδυτικής ηγεσίας.
Αφορμή για την αντικατάσταση του Ουκρανού πρωθυπουργού στάθηκε η πολιτικο-οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, την ώρα που παραμένει άλυτο το πρόβλημα στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.  
Πριν δύο ημέρες, 159 Ουκρανοί βουλευτές ζήτησαν να σταματήσει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Αρσένι Γιατσενούκ. Τότε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του, για να διορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. 
Πριν από την ψηφοφορία, ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ουκρανίας δεσμεύθηκε «να επιταχύνει τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς», την οποία χαρακτήρισε «μία από τις κύριες απειλές» για τη χώρα.
"Εγώ θα σας δείξω τι σημαίνει πραγματικά να κυβερνάς μια χώρα" υποσχέθηκε ο Γκρόισμαν πριν την ψηφοφορία.  
Τον  πρόεδρου της Βουλής είχε προτείνει ο νέο πρωθυπουργό ο ίδιος ο πρόεδρος Ποροσένκο , πολιτικός αντίπαλος του Γιάτσενιουκ. Την υποψηφιότητά του στήριξαν 257 βουλευτές, πολύ πάνω από το ελάχιστο των 226 που απαιτούνταν.
Η κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση, αν το Κίεβο δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Πέτρο Ποροσένκο τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία η επανάληψη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία, αλλά διεκόπη πριν από μήνες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης.
 http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/262077/o-volontimir-gkroisman-neos-prothypoyrgos-ths.html