Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ψεκασμούς όπου διαμένουν πρόσφυγες, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για τα κουνούπια όπου διαμένουν πρόσφυγες ή μετανάστες, καθώς υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά
Για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας, εάν οι αρμόδιες Αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης σε όλους τους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος έχει, ήδη, αποστείλει από τις 6 Απριλίου σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατηνασιώτης, μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι εάν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά,(σσ φορέας υψηλής μεταδοτικότητας ή χαμηλής, αλλά να μην έχει εκδηλώσει την ασθένεια και να έχει νοσήσει) αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κανούπια σε όλους, ανεξαιρέτως, τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδη της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε.
Όπως σημείωσε, για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, από τώρα έως τις 15 Απριλίου, γιατί πρέπει να «πετύχουμε» τα κουνούπια την ώρα που έχουν γεννήσει τα αυγά τους.
Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Πλατηνασιώτης τις χαρακτήρισε ακατάλληλες και υποστήριξε ότι, ήδη, υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας. Πρόσθεσε, δε, ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής και απομόνωσης σε κατάλληλους χώρους των προσβληθέντων. Επίσης, είπε ότι είναι πολλά τα άτομα στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν προσβληθεί από ψείρες.
«Η άποψή μου όσον αφορά την έκδοση εγκυκλίου-οδηγιών από διάφορους φορείς, όπως πχ. το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αρκεί, αλλά αποτελεί μετάθεση ευθυνών. Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει υπεύθυνα την εποπτεία, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου» τονίζει ο κ. Πλατηνασιώτης στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, WHO, για την ελονοσία, που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2014 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, μεταξύ άλλων σημειώνει:
Αφγανιστάν: Νέα κρούσματα 61.362 με αυξητική τάση σε σχέση με το 2013 το 8%. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 1 στους 4 είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 2 στους 4 χαμηλής μεταδοτικότητας, το 24% ελεύθεροι (σσ δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό).
Μπαγκλαντές: Νέα κρούσματα 10.126 με αυξητική τάση (σχεδόν διπλάσια κρούσματα) σε σχέση με το 2013. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 3% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 8% χαμηλής, 90% ελεύθεροι.
Πακιστάν: Νέα κρούσματα 275.149 με καθοδική τάση. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας το 29% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 69% χαμηλής, ενώ το 2% είναι ελεύθεροι.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/psekasmous-opoy-diamenoyn-prosfyges-zhta-o-iatrikos-sullogos-peiraia-krousmata-pswras-kindynos-epanemfanishs-elonosias.4002028.html