Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Ηλεία: Ο «θάνατος» του αγελαδοτρόφου

Αυξάνεται κατά δύο μέρες η διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα και η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή του οριστικού τέλους για την αγελαδοτροφία στη χώρα μας.
Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ετοιμάζονται για το νέο τοπίο στην αγορά γάλακτος, μετά το τέλος εποχής... του «φρέσκου» των πέντε ημερών. Πηγές των επιχειρήσεων δεν αποκλείουν το ντεμπούτο... των νέων συσκευασιών να λάβει χώρα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Οι διατάξεις του πολύκροτου νόμου, γνωστού για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, για το γάλα τίθενται σε ισχύ από τις 7 Ιουνίου. Από τότε και μετά οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει να αλλάξουν τις συσκευασίες τους και ιδίως σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις περί κατηγορίας. Δηλαδή να φύγει από τις ετικέτες το «φρέσκο» αλλά ακόμη και το «γάλα υψηλής παστερίωσης», το οποίο θα αντικατασταθεί με το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας»

Το φθηνό κόντρα στο φρέσκο

Για το θέμα μιλά στην «Πατρίς» η κ. Τσάγκου Παναγιώτα κτηνίατρος από τα Λεχαινά: «Η κυβέρνηση δίνει τώρα δικαίωμα στις εταιρείες να φέρουν γάλα από το εξωτερικό το οποίο είναι σε πολύ χαμηλότερη τιμή από το ελληνικό γιατί στο εξωτερικό τα λειτουργικά έξοδα είναι μειωμένα και κατά 60% σε σχέση με την χώρα μας. Φθηνότερο καλαμπόκι, ρεύμα, εργατικά, νερό κ.α. Έτσι οι βιομηχανίες θα παίρνουν γάλα από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλή τιμή και φυσικά όχι φρέσκο και το ελληνικό γάλα, το φρέσκο γάλα, θα μένει αδιάθετο  ή θα πιέζονται οι γαλακτοπαραγωγοί να το πουλούν κάτω του κόστους. Αντιλαμβάνεστε ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιβίωση του κλάδου. Οι αγελαδοτρόφοι έχουν επενδύσει ποσά για την επιχείρησή τους και οι περισσότεροι οφείλουν στις τράπεζες, ποσά που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σκεφτείτε ότι το κόστος αγοράς μιας αγελάδας ξεπερνά τα 2000 ευρώ».

Γιαούρτι από σκόνη

Η κ. Τσάγκου αναφέρεται και στο γιαούρτι και στη φέτα δύο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα με ισχυρή εμπορική ονομασία παγκοσμίως τα οποία θα παρασκευάζονται με…σκόνη γάλακτος!
«Αντί το κράτος να προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού αυτά τα δύο προϊόντα, παρέχει το δικαίωμα σε κάποιους να τα παρασκευάζουν με σκόνη. Οι αγελαδοτρόφοι θα πεθάνουν οικονομικά, θα κλείσουν τις μονάδες και θα χρωστάνε και στις τράπεζες»

«Πουλώ τα γελάδια μου»
 Ο κ. Ντάλκουρας Νίκος αγελαδοτρόφος από την Αρετή δηλώνει απελπισμένος:
«Μας οδηγούν σε λουκέτο με τις ενέργειές τους. Οι εταιρείες μας μειώνουν την τιμή του γάλακτος και η τιμή που δίνουν δεν καλύπτει ούτε το κόστος. Πουλάμε 40 λεπτά και τα έσοδα είναι ίσα-ίσα με τα έξοδα. Τώρα μας ζητάνε να πουλήσουμε και κάτω από 25 λεπτά! Και βέβαια εισάγουν γάλα με 20 λεπτά. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει αγελαδοτροφία στην Ελλάδα. Εγώ προσωπικά έχω σαράντα γελάδια και σκέφτομαι να τα πουλήσω και να αλλάξω δουλειά»
 
 
 
Κώστας Ζαφείριου