Σάββατο 9 Απριλίου 2016

«Μπλόκο» στις φορολογικές δηλώσεις από τους λογιστές

Μετά το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εφαρμογής του Τaxisnet, οι λογιστές συνεχίζουν να δηλώνουν την εναντίωσή τους στο νέο ασφαλιστικό, με αποχή από τις δραστηριότητες τους έως και περίπου τα μέσα Απριλίου  (18/4/16).
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως χιλιάδες φορολογούμενοι η θα πρέπει να αναβάλλουν την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015 η θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους την συμπλήρωση του Εντύπου Ε1. Το να κάνουν μόνοι τους βέβαια,την φορολογική τους  δήλωση σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όπως στη περίπτωση των εισοδήματων από αγροτική δραστηριότητα, εισοδήματα από ενοίκια, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Παρόλα αυτά λέγεται πως οι λογιστές στην επαρχία θα προβούν στην απαραίτητη συμπλήρωση απλά δεν θα περάσουν στην υποβολή τους στο σύστημα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πολλοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις-καλέσματα την αντίθεσή τους στο θέμα αυτό, εκφράζοντας την επιθυμία τους για συμμετοχή των λογιστών-φοροτεχνικών με καθολική ισχύ.  Μεταξύ άλλων και η Σύλλογος Λογιστών Θήβας όπου δηλώνει πως δεν θα κατατεθεί καμία φορολογική δήλωση μέχρι και τις 18/4/2016. Η αποχή αυτή έχει φυσικά πανελλήνιο χαρακτήρα αφού αποφασίστηκε από το Ο.Ε.Ε., τη Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και τη Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.
Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.  Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
<<Η έγκαιρη επικοινωνία των φορολογουμένων και των λογιστών φοροτεχνικών κατά τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι παραπάνω από αναγκαία. Kαλούμε όλους να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση της φορολογικής τους υποχρέωσης, ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, η οποία εξάλλου δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών φοροτεχνικών. Από την πλευρά του, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας>>
 http://www.toxrima.gr/mploko-stis-forologikes-diloseis-apo/