Η Ουκρανία εκπαιδεύει μια ειδική μονάδα που θα βοηθήσει την κυβέρνηση του Κιέβου να ανακτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έναν νέο στρατό, μια νέα Εθνική Φρουρά, μία νέα αστυνομία. Πάνω σε αυτό δουλεύει τώρα η κυβέρνηση της Ουκρανίας. Πρέπει να τα επαναφέρουμε όλα αυτά, και τότε, με αρκετή θέληση, η Κριμαία θα γίνει δική μας» είπε σχετικά σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.
Όσον αφορά στην ειδική μονάδα για την Κριμαία, είπε πως ετοιμάζεται εντός της Εθνικής Φρουράς. «Εκπαιδεύουμε κάποιους με τη βοήθεια του Μουσταφά Τζεμίλεφ και του Ρεφάτ Τσουμπάροφ (Τάταροι ακτιβιστές)...δουλεύουμε πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την Κριμαία».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέθεσε στο υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων μεταξύ της Ουκρανίας και της Κριμαίας. «Το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέλαβαν να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με μια σημαντική ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων στην περιοχή Χερσόν, και κατά μήκος όλης της ακτής της Μαύρης Θάλασσας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στην Κριμαία, με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, Σεργκέι Μενιάιλο, να δηλώνει στο RIA Novosti ότι ο Αβάκοφ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση της απειλής. «Ουδείς στην Κριμαία, οι κάτοικοι ή οι ένοπλες δυνάμεις, φοβάται αυτές τις καυχησιές, για έναν απλό λόγο – υπάρχει μια ισχυρή δύναμη, εξοπλισμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα (εδώ)» είπε σχετικά, εκτιμώντας ότι το Κίεβο προσπαθεί απλά να αιτιολογήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Επίσης, η γενική εισαγγελέας της Κριμαίας, Ναταλία Ποκλόνσκαγια- η οποία είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση λόγω της εμφάνισής της, καθώς και το ότι αποτελεί επιλογή του προέδρου Πούτιν - ανέφερε ότι οι δηλώσεις Αβάκοφ παραβιάζουν το ρωσικό Σύνταγμα. «Αν πρόκειται να δημιουργήσουν ένοπλες μονάδες κτλ, θα έπρεπε να δουν το άρθρο 208 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα και να δουν την ποινή (μέχρι 15 χρόνια φυλάκιση). Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παράνομων ενόπλων μονάδων για την κατάληψη ξένων περιοχών. Πρόκειται για έγκλημα» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν καλύτερο για το Κίεβο να επικεντρωθεί στην πολιτική στο εσωτερικό της χώρας αντί να έχει βλέψεις στην επικράτεια άλλων.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/28/ukraine-crimea_n_9340486.html