Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Κάλεσμα από μητροπολίτη να γίνουν ιερείς οι συνταξιούχοι

Αδειάζουν οι ενορίες λόγω μη προσλήψεων 
Κάλεσμα σε συνταξιούχους να... γίνουν ιερείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση του αριθμού των κληρικών σε μεγάλες επαρχιακές μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαιτίας των ορίων στις προσλήψεις, απηύθυνε, από άμβωνος, ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως της Σωτήρος στα Τρίκαλα, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία, καθώς τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τους θανάτους ιερωμένων είναι αδύνατον να καλυφθούν.
Την ανησυχία τους, πάντως, για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στις μητροπόλεις έχουν εκφράσει κατά καιρούς και άλλοι ιεράρχες, όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Νικόλαος, ο οποίος, πριν από μερικούς μήνες, είχε χτυπήσει «καμπανάκι» λέγοντας πως, αν και υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την Ιεροσύνη, είναι αδύνατον να αποκατασταθούν, καθώς η Πολιτεία τούς έχει κλείσει την πόρτα. Ο ίδιος είχε σημειώσει, μάλιστα, πως οι ενορίες της υπαίθρου αδειάζουν η μία μετά την άλλη και ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι αλλοτριώσεως του λαού από πάσης φύσεως επιβούλους, οι οποίοι καραδοκούν να εισβάλουν ως λύκοι βαρείς».

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, η πρόσληψη ιερέων διέπεται από τους νόμους που ισχύουν και στον δημόσιο τομέα. Αρχικά, γινόταν μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έπειτα η αναλογία έγινε «ένας προς επτά». Σήμερα, για τους διορισμούς νέων εφημερίων ισχύει το μέτρο «ένας προς 10». Η Ιερά Σύνοδος υπολογίζει ότι τα κενά των οργανικών θέσεων αγγίζουν το 22%. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 10.500 θέσεων για ιερείς, περίπου οι 2.300 είναι κενές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κενά δεν υπάρχουν μόνο σε απομακρυσμένες μητροπόλεις, όπου το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, αλλά πλέον εμφανίζονται και σε μητροπόλεις μεγάλων αστικών κέντρων.
http://www.dimokratianews.gr/content/59404/kalesma-apo-mitropoliti-na-ginoyn-iereis-oi-syntaxioyhoi