Σε τεντωμένο σχοινί η χώρα - Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έριξαν τον φράκτη στα σύνορα με τα Σκόπια – Πετροπόλεμος και χημικά από τους Σκοπιανούς – Στήνουν νέα hotspots σε όλη την Ελλάδα
Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να στεγάσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα και να εγκλωβίζονται εδώ καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν -ουσιαστικά- κλειστά. Εκατοντάδες διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες στην πλατεία Βικτωρίας, 7.000 πρόσφυγες «βουλιάζουν» την Ειδομένη, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ενώ στον Πειραιά ξεπερνούν τις 5.000 και αναμένονται νέες «καραβιές».
Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου, Ελλάδα και Ευρώπη δεν φαίνονται ικανές να βρουν λύση προκειμένου να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.
Η ροή προσφύγων στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς κι έχουν ήδη εγκλωβιστεί στην Επικράτεια περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς οι Σκοπιανοί ανοίγουν για πολύ λίγο τα σύνορα, αφήνοντας να περάσουν λίγες δεκάδες ανθρώπων τα εδάφη τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί της Δευτέρας (29/02) αγανακτισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ειδομένη εδώ και ημέρες περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη προς τα Σκόπια, επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας ενώ γκρέμισαν ένα κομμάτι του φράχτη.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας άνοιξε το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία, με στόχο να περάσουν 50 άτομα.
Λίγο αργότερα, πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης και άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους σκοπιανούς αστυνομικούς, ζητώντας να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Οι πρόσφυγες έριξαν ένα κομμάτι του φράχτη και τα πνεύματα «άναψαν» με τους αστυνομικούς της γείτονος να απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.
(Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr)
Από την ένταση που προηγήθηκε, προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκεί καταυλισμός «βουλιάζει» από περίπου 7.000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής (28/02) είχε ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων, την οποία όμως πέρασαν, μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.
Τα απανταχού hot spot και κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου από 5.000 πρόσφυγες.
Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Υπολογίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, κοιμήθηκαν στην πλατεία περισσότεροι από 400 άνθρωποι ενώ καταφτάνουν συνεχώς κι άλλοι.
Από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να στήνονται οι πρώτες σκηνές στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον με σκοπό να δεχθεί πρόσφυγες.
Την εγκατάσταση του προσωρινού αυτού καταυλισμού στο νότιο μέρος του πάρκου, έχει αναλάβει ο στρατός και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να φιλοξενηθούν εκεί περί τους 800 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κατάσταση στον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε τα ξημερώματα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star 2", μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.
Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει έξι χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων καθώς και επιπλέον προσωπικό και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.
Η ανταπόκριση του κόσμου και των εθελοντικών οργανώσεων, είναι συγκινητική καθώς καταφτάνουν συνεχώς νέες «καραβιές» με πρόσφυγες, από διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχοντας φτάσει τις 5.000.
Στον ηλεκτρικό σταθμό όπου συνήθως μεταβαίνουν ορισμένοι από τους πρόσφυγες από τα πλοία, υπήρχαν σήμερα το πρωί πολλές γυναίκες εθελόντριες που είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Αθήνας προκειμένου να μοιράσουν κέικ, σταφιδόψωμα και χυμούς πρώτα στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους.
Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αλλά και το «Χαμόγελου του Παιδιού» έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση σε μετανάστες και πρόσφυγες.
«Τα περισσότερα συμπτώματα παρουσιάζονται στα παιδιά που είναι πολύ κουρασμένα και ταλαιπωρημένα και κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εθελοντής παιδίατρος, που έχει διατεθεί στις δομές διαχείρισης από το υπουργείο Υγείας.
Το μεσημέρι στην πύλη Ε1 πραγματοποιήθηκε μία μίνι σύσκεψη μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων και στελεχών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και κυλιόμενες βάρδιες σε 24ωρη βάση.
Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» που έχει από σήμερα διαθέσει αρκετό δυναμικό, αλλά και γιατρούς, ανήρτησε αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, καλώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν στη γραμμή 116000 όλο το 24ωρο δωρεάν, από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας ή κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον εντοπισμό τους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας, είναι σήμερα Δευτέρα, περίπου 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες.
Αρνητική η Πάτρα σε δημιουργία hot spot
«Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιθανής δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
Τόνισε ότι, «αν έλθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ότι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα, για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δε θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια σε ρατσιστικές, σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις, όπως αυτές της Χρυσής Αυγής».
Την ίδια ώρα, στην πρόταση να δεχθεί η πόλη της Δράμας τη φιλοξενία 800 προσφύγων κατέληξε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως, το βράδυ της Κυριακής (28/2), παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργυρή Πατακάκη και του μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.
Ο χώρος που υποδείχθηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει ενδεδειγμένο σημείο για τη φιλοξενία τους.
Σε δύο κέντρα φιλοξενίας παραμένουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης φιλοξενούνται 130 πρόσφυγες και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών, άλλοι 59.
Τα λεωφορεία που βρίσκονταν στο χώρο φιλοξενίας έχουν αποχωρήσει, ενώ η αστυνομία δηλώνει ότι μόλις δοθεί σήμα να μεταφερθούν στην Ειδομένη, θα ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς τους.
Είκοσι πρόσφυγες αποχώρησαν από τη Λευκόβρυση, προσπαθώντας με δικά τους μέσα να φθάσουν στην Ειδομένη. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από τη Συρία και είκοσι άτομα από το Ιράκ, ενώ στην Κοζάνη παραμένει και ένας νεαρός Αφγανός με το παιδί του, που τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της πόλης.
Στη Λαμία, ένα εγκαταλελειμμένο από χρόνια ξενοδοχείο, με δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 400 ανθρώπων, ανακατασκευάστηκε μέσα σε 48 ώρες στη Λαμία για να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες.
Το πρωί της Δευτέρας, πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων, αλλά και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την πόλη των Τρικάλων. Οι πρόσφυγες, που ανέρχονται σε 270 ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν προς την Ειδομένη.
Την ίδια ώρα, ο δήμος Τρικκαίων, απευθύνει έκκληση για είδη που απαιτούνται άμεσα:
1. Υγιεινή: ταλκ (για μικρά παιδιά), χτένες
2. Τρόφιμα
- Τσάι, ζάχαρη, αλάτι, μόνο σε ατομικές συσκευασίες
- Κρουασάν, μπισκότα
- Λάδι, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, σε μεγάλες συσκευασίες.
Αυτές θα παραδίδονται αποκλειστικά στο κτίριο στέγασης της Ομάδας Εθελοντών δήμου Τρικκαίων, κάτω από το Φρούριο, τέως κτίριο της e-trikala
3. Πλαστικά
- ποτήρια, κουτάλια, πιρούνια, πιάτα, μπολ, χάρτινα ποτήρια για το τσάι
4. Καθαριότητα
- Μεγάλες σακούλες απορριμμάτων
Τέλος, όσοι πολίτες, επιχειρηματίες, έμποροι, φορείς, σύλλογοι μεταφέρουν είδη, μπορούν να τα παραδίδουν απευθείας στην αποθήκη που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το Κέντρο Φιλοξενίας, ακριβώς πίσω από το Κλειστό Γυμναστήριο.
Παράλληλα, αρχίζει από σήμερα η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία.
Συνολικά 308 υπήκοοι τρίτων χωρών επαναπροωθούνται το επόμενο διήμερο από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στην πατρίδα τους, μέσω της Τουρκίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αύριο Τρίτη μέσω του τελωνείου των Κήπων Έβρου, θα επαναπροωθηθούν 150 άτομα και 158 την Τετάρτη. Πρόκειται για υπηκόους Μαρόκου, Τυνησίας και Αλγερίας, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα και μετά τη σύλληψή τους κρατούνταν σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα (Αθήνας, Κορίνθου, Θεσσαλονίκης κ.α.).
Οι 308 παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν απευθείας από τα κέντρα κράτησής τους στο τελωνείο των Κήπων, προκειμένου να παραδοθούν στις αρμόδιες τουρκικές αστυνομικές Αρχές επί του τουρκικού εδάφους, με την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησής τους και υπογραφής εγγράφων παράδοσης-παραλαβής.
Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση επαναπροώθησης που πραγματοποιείται το τελευταίο τρίμηνο.
Μια μαρτυρία που συγκλονίζει
Ο Αλί Καντίρ, ένας Σύρος πρόσφυγας - γιατρός, από την Καβάλα όπου βρίσκεται, περιγράφει την περιπέτεια του να φτάσει στην Ελλάδα.
«Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας. Συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο (σ.σ. εννοεί το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο)», περιγράφει ο Αλί Καντίρ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.
Διαβάστε εδώ την συγκλονιστική αυτή μαρτυρία
Ανησυχία προκαλεί η χθεσινή δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ο οποίος ομολόγησε ότι η Ελλάδα προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς υπολογίζει ότι 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας το Μάρτιο, ενώ υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τους 200.000 το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους συμβολής της Περιφέρειας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Read more: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/23443/xora-se-katastasi-sos#ixzz41ZrRKSFA