Το διαβατήριο συμβολίζει την κυριαρχία και την εξουσία ενός κράτους και οι ομοιότητες μεταξύ διαβατηρίων συμβολίζουν την συνεργασία των κρατών που τα εκδίδουν
Αυτός είναι ο παγκόσμιος χάρτης του χρώματος των διαβατηρίων. Διόλου τυχαίες οι επιλογές,με τα χρώματα που επικρατούν να είναι το μπορντό που είναι το χρώμα για τις χώρες της ΕΕ αλλά και κάποιων χωρών που ευελπιστούν να ενταχθούν στην ΕΕ - όπως οι ΠΓΔΜ, Τουρκία και Αλβανία.
Πολλές χώρες επιλέγουν το πράσινο για λόγους θρησκευτικούς (Ισλάμ) όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία αλλά και αρκετές άλλες ισλαμικές χώρες.
Στην περίπτωση κάποιων αφρικανικών χώρων το πράσινο δεν «αντιπροσωπεύει» το Ισλάμ αλλά την οικονομική συμμαχία μεταξύ των χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Ακόμα μια ομάδα χωρών που χρησιμοποιεί το μπορντό είναι στη Λατινική Αμερική και αφορά τις χώρες των Άνδεων ενώ Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη έχουν μπλε διαβατήρια που συμβολίζει την μεταξύ τους εμπορική συμφωνία. Επίσης τα διαβατήρια αλλάζουν και χρώμα στην πάροδο του χρόνου. Στις ΗΠΑ έχουν περάσει από κόκκινο και το πράσινο και από το 1994 είναι μπλε.
Το διαβατήριο συμβολίζει την κυριαρχία και την εξουσία ενός κράτους και οι ομοιότητες μεταξύ διαβατηρίων συμβολίζουν την συνεργασία των κρατών που τα εκδίδουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διαβατήρια της ΕΕ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποφασίσουν τα τότε μέλη της ΕΟΚ το χρώμα που θα είχαν τα διαβατήριά τους (που τώρα είναι κοινό και για τα 28 κράτη μέλη) και ακόμα και σήμερα η Γερμανία έχει επιλέξει να διαφοροποιείται από τους εταίρους της με το να έχει διαβατήρια με πιο σκληρό εξώφυλλο.
Μάλιστα το χρώμα που τελικά επελέγη: το κόκκινο της Βουργουνδίας, δέχτηκε τεράστια επίθεση ειδικά από τους Βρετανούς που θεώρησαν πως η επιλογή του αποτελούσε «νίκη» των οινοπαραγωγών Γάλλων, ενώ οι ίδιοι υπερασπίζονταν το μπλέ του ναυτικού που ήταν το χρώμα των βρετανικών διαβατηρίων από το 1920 και το χαρακτήριζαν «η απόλυτη τελειότητα».
Γενικά οι περισσότεροι προτιμούν τα σκούρα χρώματα γιατί είναι πιο πρακτικά (δεν λερώνουν εύκολα) και δείχνουν πιο σοβαρά και επίσημα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Ιντερπόλ που είναι μαύρα.
Υπάρχουν όμως και πιο... ανάλαφρα χρώματα σε διαβατήρια τα οποία όμως χρησιμοποιούνται μάλλον σαν ποινή. Συγκεκριμένα στην Σουηδία και την Ολλανδία αν κάποιος χάσει το διαβατήριό του, τότε του εκδίδουν ένα προσωρινό που είναι ροζ!
http://www.protothema.gr/world/article/550475/to-hroma-ton-diavatirion-se-oles-tis-hores-kai-i-simasia-tou-/