Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ • Δεν υπάρχουν κρεβάτια στην Εντατική!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Δημόσια έκκληση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση που θα επιτρέψει τη λειτουργία των 200 κλειστών κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κάνει η Ενωση Νοσοκομειακών Αθηνών (ΙΣΑ) και καταγγέλλει ότι 55χρονη ασθενής με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, διασωληνωμένη, «έσβησε» πρόσφατα σε κοινό θάλαμο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» περιμένοντας στη λίστα αναμονής για μια θέση στην Εντατική.
Σημειώνεται ότι φέτος οι χρόνιες ελλείψεις σε κρεβάτια Εντατικής, σε συνδυασμό με την έξαρση του ιού της γρίπης Η1Ν1, που «χτυπάει» κυρίους νέους ανθρώπους και παιδιά, έχει προκαλέσει συνθήκες έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της χώρας. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 640 κλίνες ΜΕΘ, ενώ άλλες 200 είναι κλειστές.
Οπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στη «μαύρη» λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν με την υπερπροσπάθεια των γιατρών των ΜΕΘ και των γιατρών του ΕΚΑΒ οι επτά και παραμένουν στην αναμονή οι 66. Ανάλογος ήταν ο αριθμός και την Τετάρτη. Ακόμα ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι η αναβολή δεκάδων προγραμματισμένων σοβαρών επεμβάσεων (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής, κ.λπ.) λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με δραματικές συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών.
Εκκληση
«Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε άλλη μία φορά με δημόσια έκκληση προς τους αρμοδίους προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που κοστίζει ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανοίξει επιτέλους τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ. «Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και η εκάστοτε πολική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια να νίπτει τας χείρας της» επισημαίνει.
http://www.dimokratianews.gr/content/58623/pethainei-kosmos-den-yparhoyn-krevatia-stin-entatiki