Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κολωνία: Πλήρη διαλεύκανση ζητεί η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε πλήρη διαλεύκανση "χωρίς εξωραϊσμούς" των γεγονότων της παραμονής Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Φωνές για αυστηρότερα μέτρα απέναντι σε πρόσφυγες που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. 

Τα απερίγραπτα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς στη σκιά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας, με σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος στη Γερμανία. Οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της αστυνομίας εκείνο το βράδυ, αλλά και την επικοινωνιακή της πολιτική στη συνέχεια, έχουν προκαλέσει αρνητικά σχόλια από πολιτικούς αλλά και από δημοσιογραφικές ενώσεις. Οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις από χθες ότι οι ύποπτοι ενδέχεται να προέρχονται και από τις τάξεις των προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα -κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα- προκάλεσαν άλλο ένα τσουνάμι αντιδράσεων από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Αυστηρός τόνος από Γκάμπριελ 

Όπως τόνισε στο μπρίφινγκ της Παρασκευής ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, τα όποια μέτρα που πιθανώς θα παρθούν μελλοντικά δεν αφορούν την πλειοψηφία των προσφύγων, αλλά μια μειοψηφία. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η "διαλεύκανση χωρίς εξωραϊσμούς" των γεγονότων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Πάντως ως αυτήν την ώρα η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, προπαντός σε ό,τι αφορά τους πιθανούς δράστες. Τα μόνα στοιχεία είναι αυτά που διέθεσε η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών σταθμών. Όπως ανακοίνωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, μόλις δύο από τα 31 άτομα στα οποία έγινε εξακρίβωση και καταγραφή στοιχείων, κυρίως για κλοπές και σωματική βία, ήταν Γερμανοί. Από τους 29 αλλοδαπούς οι 9 είναι Αλγερινοί, 8 Μαροκινοί, 4 Σύροι, 5 Ιρανοί, ένας είναι Σέρβος και ένας Αμερικανός. Οι 18 από τους 29 ξένους είναι αιτούντες άσυλο. 

Σε αυτούς αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα BILD ζήτησε μεταξύ άλλων όσοι αιτούνται ασύλου και έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης, να την εκτίουν στη χώρα καταγωγής τους. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, η δυνατότητα αυτή προβλέπεται ήδη από τη γερμανική νομοθεσία. Αρμόδιο για την απέλαση είναι το Εφετείο. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο  

Πηγή: Deutsche Welle