Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Λιθουανός επίτροπος: Σοκαρίστηκα με όσα είδα στην Ελλάδα

Λάδι στη φωτιά που έχει ξεσπάσει με τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αποβολής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν λόγω της διαχείρισης των προσφυγικών ροών ήρθε να βάλει η επιστολή του λιθουανού επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος βρέθηκε στη Λέσβο στις 19 Νοεμβρίου.
Στην επιστολή του προς το Κολέγιο των Επιτρόπων δηλώνει αποτροπιασμένος και περιγράφει την Ελλάδα περίπου ως τριτοκοσμική χώρα.
«Ημουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα.Σοκαρίστηκα, έφριξα…», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Το περιεχόμενο της επιστολής ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα, αφού ήδη υπήρχαν αναφορές περί εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του Σένγκεν και σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση του Κολεγίου την Τετάρτη ήταν δραματική και το κλίμα για την Ελλάδα ιδιαίτερα βαρύ. 
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή λέγοντας ότι η χώρα μας «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».
Επισήμως βέβαια η εκπρόσωπος της Κομισιόν, για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χθες ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους» και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».
Να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, υπήρξε και ηχηρή παρέμβαση του έλληνα επιτρόπου αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προειδοποιήσε ότι το τέλος της Συνθήκς του Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης.
http://newpost.gr/politiki/502348/h-epistolh-toy-lithoyanoy-epitropoy-kaiei-thn-ellada?utm_source=related&utm_medium=site&utm_campaign=articles