Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Κώστας Τσάκωνας: Ακόμα και το μηχανάκι που είχε στην ταινία ήταν δικό του!

Του Γιώργου Λαμπίρη
Ο Κώστας Τσάκωνας άφησε παρακαταθήκη τις περισσότερες από 40 ταινίες, στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει από το 1973 στην ταινία του Θεόδωρου Μαραγκού «Λάβετε Θέσεις» έως και την τελευταία το 2011. Ανάμεσά τους και τρία σενάρια ταινιών της δεκαετίας του 1980, τα οποία υπέγραψε ο ίδιος.
Αργότερα συνεργάστηκε σε βιντεοταινίες όπως το «Κλασική Περίπτωση Βλάβης», η «Μεγάλη Απόφραξη» αλλά και το «Για μια χούφτα τούβλα» σε σκηνοθεσία του Τάκη Βιουγιουκλάκη.
ΦΩΤ: Στα αριστερά ο Τάκης Βουγιουκλάκης με την αδελφή του Αλίκη Βουγιουκλάκη 
«Ένας εύπλαστος ηθοποιός, ένας υπέροχος άνθρωπος»
Ζητήσαμε από το γνωστό σκηνοθέτη, Τάκη Βουγιουκάκη, να μας μιλήσει για εκείνον. Τα τελευταία χρόνια όπως λέει μιλούσαν μόνο στο τηλέφωνο για να ευχηθούν ο ένας τον άλλο. Ο «εύπλαστος» ηθοποιός, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Τσάκωνα, ήταν ένας «υπέροχος άνθρωπος». Κι αυτό που θυμάται περισσότερο είναι ο Τσάκωνας. Ως προσωπικότητα αλλά και ως χαρακτήρας. Σημάδευε άφηνε το στίγμα του τόσο τις ταινίες  αλλά και σε όσους βρίσκονταν κοντά του.
«Ένας υπέροχος άνθρωπος. Ένας καλός συνεργάτης. Μετέδιδε πάντα αισιοδοξία όταν δουλεύαμε μαζί», λέει ο Τάκης Βουγιουκλάκης.
«Τα τελευταία χρόνια μιλούσαμε κυρίως στις ονομαστικές μας εορτές. Μου έλεγε τελευταία ότι δεν ήταν καλά».
Τον ρωτάω για στιγμές μαζί του… «Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένα, θυμάμαι εκείνον. Την έντονη προσωπικότητα του Κώστα Τσάκωνα».
«Παρόλ’ αυτά αφού με ρωτάτε θα σας πω κάτι που μου έρχεται στο μυαλό: σε ένα από τα γυρίσματα έπρεπε να ανέβει σε ένα πατάρι.
“Πρόσεχε μην πέσεις”, του είχα πει.
“Μη σε νοιάζει είμαι ακροβάτης”,  απάντησε εκείνος.
Τελικά η σκάλα δεν άντεξε, έσπασε κι εκείνος έσπασε τη μύτη του. Έτσι, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τα γυρίσματα για μία εβδομάδα”, περιγράφει ο κύριος Βουγιουκλάκης.
«Δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν. Ήταν εύπλαστος, η χαρά του σκηνοθέτη. Είχαμε πάει στην Κρήτη για να γυρίσουμε κάποιες σκηνές. Είχαμε περάσει όμορφα μαζί. Πάντα περνούσαμε καλά», λέει ο ίδιος σκιαγραφώντας το προφίλ του αγαπητού ηθοποιού.
Ο ηθοποιός, Χρήστος Κωστής θέλησε κι εκείνος να πει λίγα λόγια για τον Τσάκωνα. Οι δυο τους ήταν πρωταγωνιστές στην Κλασική Περίπτωση Βλάβης. Ειδικοί στην πάσης φύσεως επισκευή οικιακών συσκευών. Οι δυο μάστορες επισκέπτονταν τα σπίτια των πελατών, εξαπολύοντας ασυγκράτητη θρασύτητα προς εκείνους, όταν τους ζητούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, προκαλώντας επίσης ασυγκράτητο γέλιο σε μία από τις πιο κλασικές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80.
«Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή για τον Τσάκωνα – Αυτοσχεδίαζε πάντα»
«Είχαμε δουλέψει το δίδυμο στην «Κλασική Περίπτωση Βλάβης» και στη «Μεγάλη Απόφραξη» που ήταν η συνέχειά τους, καθώς και στο «Για μια χούφτα τούβλα».  Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σκάλιζε πάντα στο μυαλό του για να βρει πράγματα και να βγάλει γέλιο. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά για να το καταθέσουμε στις ταινίες. Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή. Η βάση από την οποία ξεκινούσαμε και αρχίζαμε να το στολίζουμε και να το φτιάχνουμε διαρκώς», λέει ο Τάσος Κωστής.
ΦΩΤ: O Τάσος Κωστής με τον Κώστα Τσάκωνα
«Αυτοσχεδίαζε πάρα πολύ. Οι δύο ταινίες, «Κλασική Περίπτωση Βλάβης» και «Μεγάλη Απόφραξη» ήταν ένας αυτοσχεδιασμός. Αυτό ήθελε να κάνει πάντοτε. Ήταν ο χαρακτήρας του έτσι. Στην πραγματικότητα παρίστανε τον εαυτό του. Ακόμα και το μηχανάκι που είχε σε κάποια από τις ταινίες ήταν δικό του, όπως συνέβαινε και άλλα αντικείμενα που εμφάνιζε κατά καιρούς. Οι ταινίες του ήταν μία κατάθεση της ίδιας του της ζωής».
Οι δυο τους είχαν χαθεί το τελευταίο διάστημα, όπως λέει ο Τάσος Κωστής. Ο καθένας είχε ακολουθήσει τους ρυθμούς που επέβαλε η δική του ζωή. «Είχαμε πολύ καιρό να μιλήσουμε. Τα φέρνει έτσι η ζωή, ο ένας τραβάει από τη μία πλευρά, ο άλλος από την άλλη. Με τις δουλειές του ο καθένας. Ο Κώστας όμως δεν θα πεθάνει. Οι δουλειές που είχε κάνει θα μείνουν. Και θα είναι πάντα ζωντανός στη μνήμη μας...», λέει ο ηθοποιός. 
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/243232/kostas-tsakonas-akoma-kai-to-mhhanaki-poy-eihe-st.html