Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ρωσικά μαχητικά μπλόκαραν ισραηλινά πάνω από το Λίβανο για να μην παραβιάσουν το συριακό εναέριο χώρο

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απείλησαν να πλήξουν ισραηλινά που ήταν έτοιμα να παραβιάσουν τον συριακό εναέριο χώρο για να επιτηρήσουντις δράσεις της Hezbollah, αποκαλύπτει εβραική εφημερίδα. Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη το λιβανέζικο μέσο (As Safir της Παρασκευής) που με τη σειρά του ανατρέχει σε κάποιες λιβανέζικες διπλωματικές πηγές, αναφέρει το Σάββατο ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα εδώ και 2 εβδομάδες όταν ρωσικό ραντάρ συνέλαβε «πολλά μαχητικά ισραηλινά να πλησιάζουν το συριακό εναέριο χώρο που είναι ελεγχόμενος από τη Ρωσία..»
H αναφορά επέρχεται μια μέρα μετά αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία μια  « hotline » με το Ισραήλ για το συντονισμό  της αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από Λίβανο και Συρία..
« To ρωσικό αεροπλάνο αμέσως αμέσως μπλόκαρε την πορεία των ισραηλινών καθώς αυτά πετούσαν πάνω από την περιοχή Akkarστο βορρά του Λιβάνου και τα προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη διείσδυσή τους στο συριακό εναέριο χώρο θα ήταν μια καλή ευκαιρία για ν΄ανοίξει πυρ εναντίον τους « ,πρόσθεσε μια πηγή  όπως αποκαλύπτει η Yedioth Ahronoth.
Σύμφωνα με την αναφορά ο σκοπός της ισραηλινής αεροπορίας ήταν « να παρακολουθήσει τις κινήσεις στο λιμάνι της Ταρτούς και την αεροπορική κίνηση στην αεροπορική βάση στη Λαττάκεια » προκειμένου να πιστοποιήσει τις υποτιθέμενς ματαφορές όπλων προς την Hezbollah.
Η Yediot Aharonot αναφέρει ότι τα ισραηλινά μαχητικά δεν αγνόησαν τη ρωσική προειδοποίηση και γρήορα άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν. Το Debkafile τονίζει ότι η παρουσία των επίγειων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία εμποδίζει την ισραηλινή επιθετικότητα στο συριακό έδαφος..ynetnews 17.10.15 hispantv 18.10.15