Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Αντιδράσεις για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

Η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση.
Για κλιμάκωση της κρίσης έκανε λόγω η ουκρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ για λανθασμένη κίνηση μίλησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για επιδείνωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε με πλοίο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Αφού απηύθυνε χαιρετισμό προς τους αξιωματικούς του ρωσικού στόλου, μίλησε για τη σημασία της ημέρας.
«Το ιστορικό επίτευγμα της γενιάς που νίκησε το ναζισμό, θα είναι πάντα παράδειγμα γενναιότητας, θάρρους και ισχυρής θέλησης. Θα είναι παράδειγμα αυτοθυσίας για το έθνος. Εσείς οι βετεράνοι είστε οι φωτεινοί φάροι μας. Και έχετε συμβάλλει με το ηθικό σας παράδειγμα, στην επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη μητέρα πατρίδα».
Μετά την ομιλία του ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτησε τους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκαν στο λιμάνι για τους εορτασμούς.
Η γιορτή είναι διπλή για τη Σεβαστούπολη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μάχη στην οποία ο Κόκκινος Στρατός επανέκτησε τον έλεγχο της Κριμαίας από τους ναζί.

http://gr.euronews.com/2014/05/09/putin-shows-support-for-crimea-with-historic-victory-day-visit/