Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Διαβάστε τι σημαίνει για τις τράπεζες η βόμβα Ντράγκι Βόμβα από ΕΚΤ: Από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα

 Διακόπτει τη χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα αργά το βράδυ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Τι σημαίνει για τις τράπεζες η βόμβα Ντράγκι

H προειδοποίηση στις 31 Ιανουαρίου του Erkki Liikanen, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αν δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα με το πρόγραμμα προσαρμογής, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες έγινε πραγματικότητα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και «πιέζοντας ασφυκτικά» τις ελληνικές τράπεζες, σφίγγουν τον κλοιό στην ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ ότι αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά με «όχημα» τον Έκακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή κινείται στο «γράμμα του νόμου» για τους κανονισμούς της ΕΚΤ, αλλά αποτελεί ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι το... παιχνίδι αγριεύει και δεν θα γίνουν δεκτές παρεγκλίσεις. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονταν καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς καθώς η ρευστότητα που χάνεται από την ΕΚΤ θα αναπληρωθεί από τον ELA.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της ΤτΕ το Δεκέμβριο του 2014, ο δανεισμός των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ έφθασε τα 56 δισ. ευρω από 44,9 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Μετά τα νέα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν μαζικά στον ELA από την 11η Φεβρουαρίου και όχι από τις αρχές Μαρτίου που υπολογίζαν, εφόσον δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Πλέον, τα μόνα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους και «φυλούσαν» για τις δύσκολες μέρες.

Αντίθετα τόσο τα κρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη του 2008) δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας 12,38 δισ. ευρώ. Το ποσό εκτινάσσεται στα 23 δισ. ευρώ αν συνυπολογισθούν και οι εκδόσεις Δεκεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία 9μηνου 20914 που έχουν δημοσιεύσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, είχαν ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου αξίας 26,9 δισ. ευρώ και στις 23 Ιανουαρίου το ύψος τους έφθασε στα 50,94 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ ενώ σήμερα δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 δισ. ευρώ.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA

Μόνη λύση ο ELA

Το μοναδικό «μαξιλάρι» ρευστότητας (καταρχήν έως και 18 δισ. ευρώ) που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τις επόμενες δύο βδομάδες είναι η γραμμή του Έκτακτού Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για να ανανεωθεί. Και πλέον, θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα 40 δισ. ευρώ που αρχικά θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά χθες – προ των εξελίξεων με την ΕΚΤ - ζήτησε νέα ρευστότητα 10 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα του προηγούμενου δεκαπενθήμερου είχαν αντληθεί περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ από τρεις συστημικές τράπεζες, οπότε υπήρχει υπόλοιπο 8 δισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά έχει ήδη γίνει γνωστό από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ότι έχει ζητηθεί ο διπλασιασμός του, έτσι ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη περίοδο, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαουρφάκη να δεχθεί επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων της τάξης των 10 δισ. ευρω.

Το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε δύο βδομάδες και συναρτάται με τις ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) οι οποίες έχουν προσφύγει σε αυτό για την χρηματοδότησή τους. Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω του ELA την πληρώσουν πιο ακριβά κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με το οριακό επιτόκιο 0,05%.

Η επόμενη ανανέωση του ELA θα λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Ο Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας είναι «σανίδα σωτηρίας» για την ρευστότητα των τραπεζών για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρννσης με τους δανειστές, όχι μόνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και αργότερα.

Ρόη Χάικου
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/115574/vomva-apo-ekt-apo-tis-11-fevrouariou-den-tha-dehetai-os-enehura-ta-ellinika-omologa/