Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Επιτυχίες αλλά και αστοχίες από το exit poll

Την ιστορική νίκη της Αριστεράς παρουσίασαν βήμα-βήμα, με την καταμέτρηση των ψήφων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, από το απόγευμα ώς αργά χθες το βράδυ. Το πανηγυρικό κλίμα στην Κλαυθμώνος, η χαρά και η περηφάνια του κόσμου της Αριστεράς δεν κρύφτηκαν, παρά την έκφραση «προβληματισμού», αν όχι την κατήφεια πολλών από τους τηλεοπτικούς αστέρες και ρεπόρτερ. Μαραθώνιες συνδέσεις με τα αποτελέσματα της κάλπης, πολιτικές αναλύσεις σε διευρυμένα πάνελ και τη διερεύνηση της «επόμενης μέρας» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέφεραν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μαζί με exit polls και εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν έχει καμία σχέση με τις δημοσκοπήσεις προ των εκλογών που έδιναν «ψαλίδα» 4 και 5 μονάδες, όταν αποδεικνύεται ότι είναι διπλάσια. Η κατάρρευση των δημοσκοπήσεων και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τη φανερή πλέον προσπάθεια να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρή αν θυμηθεί κανείς τα «αποτελέσματα» πριν από δεκαπέντε μέρες, όταν υποστήριζαν ότι «κλείνει η ψαλίδα» στις 3 μονάδες και έδιναν την ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να υποστηρίζει ότι... το αποτέλεσμα είναι «αναστρέψιμο».
Αν και οι δημοσκοπήσεις ήταν άλλα αντ' άλλων το τελευταίο 15θήμερο, όπως φαίνεται από την εκτίμηση της Singular Logic, τo exit poll και οι άλλες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος πλησίασαν πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς εντόπισαν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με ακρίβεια το ποσοστό της Ν.Δ. Η πρόβλεψη αποτελέσματος δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητική: οι περισσότερες προβλέψεις, περιλαμβανομένου του exit poll, α) υποτίμησαν τη δύναμη των ΑΝ.ΕΛΛ. και β) υπερτίμησαν τη δύναμη του Ποταμιού.
«Μεγάλη, ιστορικής σημασίας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωνε ο ΑΝΤ-1. «Ανοιχτή η αυτοδυναμία για ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το "σούπερ" του Mega και αντίστοιχα «Πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμιζε ο Alpha. «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανή αυτοδυναμία» το Star.

Η εκτίμηση της Public Issue

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της Public Issue για το εκλογικό αποτέλεσμα που δημοσίευσε η «Αυγή». Ο Γιάννης Μαυρής προέβλεψε έγκαιρα (πριν από τις 9 το βράδυ) και το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα που έδινε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφτανε στο 36,6% λαμβάνοντας 150 έδρες. Η Ν.Δ. παίρνει 27,8% και 76 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,2% και 17 έδρες, το Ποτάμι 5,8% και 16 έδρες, το ΚΚΕ 5,6% και 15 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 4,8% και 13 έδρες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7% και 13 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση ψήφου που έδωσε η Public Issue την Πέμπτη ήταν ΣΥΡΙΖΑ 35%, Ν.Δ. 30%, Ποτάμι 7%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΚΚΕ 6%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
http://www.avgi.gr/article/5255833/epituxies-alla-kai-astoxies-apo-to-exit-poll