Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εξαφανίστηκε ο μεγαλύτερος Κινέζος επενδυτής στην Ελλάδα




Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, η αλλιώς ο “Κινέζος Μπάφετ” αγνοείται. Στην Ελλάδα είναι μέτοχος στην Folli Follie, στην Σellas και στην ομάδα επένδυσης στο Ελληνικό.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών εταιρειών που ελέγχονται από τον Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, έναν από τους γνωστότερους κινέζους επιχειρηματίες, ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα αφού ένα οικονομικό περιοδικό έκανε γνωστό πως ο όμιλος Fosun δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρό του.

Μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου, ο οποίος έχει συμμετοχή στη Folli Follie, η ελληνική μετοχή δέχεται πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή της μετοχής της Folli-Follie (ΚΟ) διαμορφωνόταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στα 13,92 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -13% . Παράλληλα στις αρχές του 2014 είχε προχωρήσει στην εξαγορά ποσοστού στην φαρμακευτική εταιρεία Σellas έναντι 388 εκατ. ευρώ. Ο Γκούο, μέσω της Fosun είναι επίσης στην ομάδα που διεκδίκησε να αξιοποιήσει το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό μαζί με την Al Mabaar από το Άμπου Ντάμπι και την Lamda Development.

Η πληροφορία για τον Γκούο Γκουανγκτσάνγκ στην ηλεκτρονική έκδοση του Caixin προκάλεσε εικασίες μεταξύ των οικονομικών αναλυτών και των επενδυτών ότι ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ο Ουόρεν Μπάφετ της Κίνας, μπορεί να ανακρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της εκτεταμένης εκστρατείας καταστολής της διαφθοράς που διεξάγει το Πεκίνο.
Το Caixin ανέφερε αργά χθες, Πέμπτη, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, ότι ο όμιλος Fosun δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον Γκούο από το μεσημέρι, τοπική ώρα, της 10ης Δεκεμβρίου. Σε σημερινή δήλωσή του, ο Fosun International αναφέρει πως ζήτησε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών εν αναμονή μιας ανακοίνωσης, σε ώρα που δεν έχει γίνει γνωστή, η οποία θα περιέχει όπως ανέφερε "εσωτερική πληροφόρηση".
Εκπρόσωπος του ομίλου Fosun International στο Χονγκ Κονγκ είπε στο Reuters ότι η εταιρεία λειτουργεί ομαλά, αρνούμενος να σχολιάσει την πληροφορία για τον Γκούο.
Αν επιβεβαιωθεί, ο Γκούο θα είναι ο πιο γνωστός σε μια σειρά διευθυντικών στελεχών κορυφαίων εταιρειών που έχουν εξαφανισθεί προσωρινά εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής από τις αρχές, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το Πεκίνο τον έλεγχο του κινεζικού οικονομικού τομέα.
Η CITIC Securities Co Ltd, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με δύο κορυφαία διευθυντικά στελέχη της έπειτα από πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τους ζητήθηκε από τις αρχές να βοηθήσουν σε μια έρευνα.
"Ο Γκούο είναι ένας από τους προβεβλημένους Κινέζους επιχειρηματίες και το επεισόδιο αυτό θα προκαλέσει απορίες στις ξένες ρυθμιστικές αρχές καθώς ο όμιλος Fosun έχει επεκτείνει επιθετικά την παγκόσμια εμβέλειά του", λέει η Σάλι Γιμ, στέλεχος της Moody's Investors Service. "Είναι όμως πολύ νωρίς για να πει κάποιος πώς το επεισόδιο αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του Fosun", πρόσθεσε.
Ο 48χρονος Γκούο έκανε σαφείς τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του νωρίτερα φέτος κλείνοντας μια συμφωνία για την ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εξαγορά της γαλλικής αλυσίδας θερέτρων Club Med. Διαθέτει επίσης σημαντικά ακίνητα, όπως το One Chase Manhattan Plaza στη Νέα Υόρκη, το οποίο αγόρασε το 2013 έναντι 725 εκατ. δολαρίων.
Ο Fosun, ο οποίος έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια για αγορές στο εξωτερικό, βρίσκεται τώρα στη μέση μιας μάχης εξαγοράς για να αποκτήσει την αγγλογερμανική τράπεζα BHF Kleinwort Benson, ενώ κυνηγάει και άλλες συμφωνίες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των σχεδίων του για παγκόσμια επέκταση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/eksafanisthke-o-megaluteros-kinezos-ependyths-sthn-ellada.3812986.html