«Ναι σε όλα» είπε τελικά για άλλη μία φορά η κυβέρνηση διαπραγματευόμενη αυτή τη φορά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα με σφιχτό χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν μπορεί να αποκλίνει καθόλου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Από την πρώτη στιγμή ήταν σχεδόν σαφές ότι τα πάντα θα έκλειναν με συμφωνία και η κυβέρνηση θα πετύχαινε το 13άρι των προαπαιτουμένων, ώστε να δείξει το καλό της πρόσωπο στους Ευρωπαίους καιμέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να ψηφίσει τους απαραίτητους νόμους ώστε να πάρει το 1 δισ. που μένει να εκταμιευτεί.
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έγινε βέβαια και μία «ηρωική» επίθεση στο ΔΝΤ, η οποία όμως γρήγορα μαζεύτηκε καθώς δεν είχε καμία ελπίδα και δεν απέφερε τα αναμενόμενα αφού δεν βρήκε στήριξη στην Ευρώπη. Όλα εκείνα όμως που φάνταζαν ως ανυπέρβλητα εμπόδια στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ξεπεράστηκαν και συμφωνήθηκαν.
«Είμαστε πολύ κοντά. Έχει κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και οΑΔΜΗΕ» δήλωσε κατά τις 2:30 ξημερώματα Παρασκευής Υπουργός της Κυβέρνησης αναχωρώντας από το Hilton και ανακοινώνοντας ότι σε μερικές ώρες (στις 11:30) θα ξεκινούσε μία ακόμη συνάντηση με το κουαρτέτο για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Άλλωστε και η αναχώρηση των επικεφαλής πήρε παράταση 24 ωρών για το Σάββατο το πρωί.
Μοναδικό θέμα που περισσεύει είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση. Στέλεχος της κυβέρνησης εξηγούσε ότι για την ελληνική πλευρά συμφωνία σημαίνει η διαμόρφωση ενός πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.
Η διαδικασία αυτή πάντως έχει φέρει πλέον αρκετά κοντά την κυβέρνηση (της αριστεράς) και τους δανειστές. Αν το καλοσκεφτείτε, από τη στιγμή που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την είσοδο των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (τα οποία μέχρι πρότινος χαρακτήριζε «κοράκια») για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια, το ποιου είδους δάνεια θα μπορούν να αγοράσουν ήταν μάλλον μία μικρή λεπτομέρεια για την οποία απλά άξιζε να γίνει συζήτηση, αλλά όχι και τόσο μεγάλη ώστε να «τα σπάσει» η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Έτσι, για την ώρα αναμένεται να εγκριθεί το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα αναλάβουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κάτω από το βλέμμα της Τράπεζας της Ελλάδος και των περιορισμών του κώδικα δεοντολογίας της. Αυτό που εξετάζεται είναι η ομαδοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανά κλάδο (αγροτικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ) και η προστασία της πρώτης κατοικίας ακολουθώντας το πρότυπο του νόμου Κατσέλη όπως αυτός διαμορφώθηκε πρόσφατα. Είναι πάντως πολύ πιθανό και τα στεγαστικά, αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συζητηθούν και πάλι κατά την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο.
Έκλεισε και ο ΑΔΜΗΕ
Από εκεί και πέρα έκλεισε και ο ΑΔΜΗΕ για τον οποίο η κυβέρνηση μάλλον κέρδισε. Και φάνηκε να κερδίζει αρκετά εύκολα. Τόσο εύκολα που κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν πραγματικά ήταν δύσκολο θέμα, ή αν η κυβέρνηση το παρουσίασε έτσι ώστε να δώσει κάτι στους δημοσιογράφους να ασχολούνται, ενώ στο παρασκήνιο (και κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους) θα περνούσαν άλλα δυσκολότερα ζητήματα όπως:
· Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάτι που δεν θέλει επ’ ουδενί να προχωρήσει η κυβέρνηση.
· Το toolkit του ΟΟΣΑ που έχει μέσα ακόμη και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
· Οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να φτάσουν τα 50 δισ.
· Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που εισάγει την αξιολόγηση και συνδέει με αυτή την μισθολογική εξέλιξη.
· Το toolkit του ΟΟΣΑ που έχει μέσα ακόμη και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
· Οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να φτάσουν τα 50 δισ.
· Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που εισάγει την αξιολόγηση και συνδέει με αυτή την μισθολογική εξέλιξη.
Και μέσα σε όλα… αλαλούμ
Επιπλέον, τη στιγμή που θα έκλειναν τα 12 προαπαιτούμενα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ιδεολογική συνάρτηση, αποφάσισε ο Τρύφων Αλεξιάδης να ξεκινήσει μία σταυροφορία εναντίον των ΜΜΕ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες -από το Σάββατο μέχρι και την Τετάρτη- εμφάνισε μόνος του (και τελικά πήρε πίσω μετά από δριμεία κατακραυγή) δύο φορολογικές ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ και απολύτως παράλογο σχεδιασμό: Τον αναδρομικό φόρο για το 2015 και την αναδρομική συγκέντρωση αποδείξεων για την ίδια χρονιά.
Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός βγήκε μαινόμενος να καταγγείλει του συντάκτες του Οικονομικού Ρεπορτάζ, στήνοντας επί δύο συνεχόμενες ημέρες ένα τηλεοπτικό πανηγύρι στο Mega και στον Antenna, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν έκανε αυτό που όλοι είδαν. Ανάλογο «πανηγύρι» εναντίον του Τύπου έστησε και ο αναπληρωτής Υπουργός ΥγείαςΠαύλος Πολάκης, κάτι που σίγουρα θα απολαύσατε τηλεοπτικά χθες το βράδυ. Αν δεν το κάνατε ήδη, σπεύσατε.
http://newpost.gr/oikonomia/503637/nai-se-ola-eipe-telika-gia-allh-mia-fora-h-kybernhsh-diapragmateyomenh