Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

17 Δεκέμβρη είναι η Ημέρα της Σημαίας του Κουρδιστάν

17ê Çileya Pêşîn – ROJA ALA KURDİ pîroz be jî bo Kurd û Kurdistan ê…!

Cemil Turan Bazidi Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί σημαία Κουρδιστάν
Περισσότερα από 25 κράτη και αυτοκρατορίες σε όλη την ιστορία των Κούρδων έχουν χρησιμοποιήσει πολλές διαφορετικές σημαίες.
Η Σημαία του Κουρδιστάν στη σημερινή της μορφή, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του έτους 1922-1924 από τον Σεΐχ Μαχμούντ Μπερζαντζί στο Ρέβαντουζ, στο Βασίλειο του Κουρδιστάν. Επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά τα έτη 1927-1930 στη Δημοκρατία του Αραράτ και το 1946-1947, στη Δημοκρατία του Μαχαμπάτ.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1945, στο Ανατολικό Κουρδιστάν (Κουρδιστάν του Ιράν) στην πόλη του Μαχαμπάτ, μια ομάδα Κούρδων ανέβασαν στο Δικαστικό Μέγαρο τη σημαία του Κουρδιστάν. Εκείνη η ημέρα καθιερώθηκε στην ιστορία του Κουρδιστάν να είναι «μια νέα μέρα για την επανάσταση».
Η Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και το Κοινοβούλιό της αποφάσισαν στις 11 του Νοέμβρη του 1999 να κηρυχθεί 17 του Δεκεμβρίου ως Ημέρα της Σημαίας του Κουρδιστάν.
Η Σημαία αποτελείται: Στο βάθος από παράλληλες και ομοιόμορφες κόκκινες, λευκές και πράσινες λωρίδες τριών χρωμάτων, έντονο κιτρινωπό χρώμα μέσα στο κέντρο είναι ο Ήλιος. Ο Ήλιος έχει συνολικά 21 αχτίδες και συμβολίζει τον Ήλιο της Μεσοποταμίας.
Το κόκκινο χρώμα στη σημαία του Κουρδιστάν συμβολίζει την Επανάσταση, την Αφοσίωση και την Αποφασιστικότητα.
Το λευκό χρώμα είναι για την Ειρήνη, την Ισότητα και την Ειλικρίνεια-πιστότητα. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει την Ζωή και τη Φύση.
Το φωτεινό κίτρινο χρώμα του Ήλιου συμβολίζει το Φως-φωτεινότητα.
Οι 21 αχτίδες του Ήλιου της Μεσοποταμίας εκφράζουν την ελευθερία στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην παράδοση των Κούρδων.
http://www.cemilturan.gr/2014/12/17/17-δεκέμβρη-είναι-η-ημέρα-της-σημαίας-το/