Η προδιαγεγραμμένη αποτυχία, οι αλληλοκατηγορίες, οι συζητήσεις για ίδρυση νέου δεξιού κόμματος
Η Νέα Δημοκρατία από χθες κατέχει μία αρνητική πρωτιά: Είναι το μόνο κόμμα που πήγε σε εσωκομματικές εκλογές και έχασε απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, καθώς η διαδικασία αναβλήθηκε κατόπιν τεχνικών προβλημάτων και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των υποψηφίων προέδρων ακόμη και για υπονόμευση της ψηφοφορίας.
Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και ήταν ορατά από το πρωί του Σαββάτου όταν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συγκλήθηκε εκ νέου εσπευσμένα, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα ένα 24ωρο πριν τις κάλπες. Προβλήματα υπήρχαν ειδικότερα ως προς τη στελέχωση των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών και την τεχνική υποστήριξη της παρακολούθησης και του ελέγχου της ψηφοφορίας με τον online σύστημα προκειμένου να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Δεν είχαν επίσης παραδοθεί και εγκατασταθεί όλα τα τερματικά.
Ο Κόκκαλης προέβλεπε το ναυάγιο
Το απόγευμα του Σαββάτου το μέλος της ΚΕΦΕ Αλέκος Κόκκαλης με ανάρτηση στο facebook διαπίστωνε “ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν” και προεξοφλούσε ουσιαστικά αποτυχία δείχνοντας εκ των προτέρων ως υπεύθυνο το γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο, τη Γενική Δ/νση του Κόμματος, τη Γραμματεία Οργανωτικού και τη Διεύθυνση Πληροφορικής.
Παρόλα αυτά η ΚΕΦΕ εξέδιδε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι όλα ήταν έτοιμα και καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.
Οι κάλπες υποτίθεται ότι θα άνοιγαν στις επτά το πρωί. Το online σύστημα όμως δε λειτούργησε ποτέ, αν και σε ορισμένα τμήματα ξεκίνησε χειρόγραφα η διαδικασία.
Λίγο πριν τις οκτώ οι υποψήφιοι με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη και εν συνεχεία τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα άρχισαν μέσω twitter να ειδοποιούν τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν ακόμη στις κάλπες.
Το πρόγραμμα που δεν "έτρεξε" ποτέ
Το κύριο τεχνικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσε να τρέξει το πρόγραμμα (software) που διέθετε η εταιρεία Infosolutions με βάση το οποίο θα υπήρχε online σύνδεση με τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσει να ανέβει ηλεκτρονικά ο εκλογικός κατάλογος με βάση τον οποίο θα μπορούσε να ελέγχεται η διαδικασία και να αποφευχθούν διπλοψηφίες.
Δόθηκε διορία στην εταιρεία να το διορθώσει μέχρι τις 9:30, ωστόσο φάνηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν και έτσι συγκλήθηκε εκ νέου η ΚΕΦΕ ενώ ο κ. Μεϊμαράκης από την Κρήτη ζητούσε αναβολή της ψηφοφορίας και απειλούσε με απόσυρση της υποψηφιότητας του. Ο κ. Γεωργιάδης που επρόκειτο να ψηφίσει στο Περιστέρι πήγε τελικά στο εκλογικό τμήμα για να κάνει μία δήλωση με αιχμές. Εν τω μεταξύ μετά από συνεδρίαση διάρκειας μίας ώρας η ΚΕΦΕ πήρε την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές μπροστά στο κίνδυνο να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.
Η πρόταση υπηρεσιακού προέδρου
Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ.Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Μαριέττα Γιαννάκου και της είπε ότι θα την προτείνει για μεταβατική πρόεδρο που θα αναλάμβανε να οδηγήσει το κόμμα με αξιοπιστία στην αναβληθείσα εκλογή. Εκείνη φάνηκε θετική, αλλά μόνον εφόσον συμφωνούσαν όλοι οι υποψήφιοι, κάτι που σύντομα έγινε σαφές ότι δε θα συνέβαινε.
Λίγα λεπτά πριν τις 11 εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΦΕ για την αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία κατηγορούσε την εταιρεία ότι δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Η εταιρεία Ιnfosolutions η οποια είχε αναλάβει και συμβάσεις υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, φέρεται να είχε προταθεί από τον υπεύθυνο μηχανοργάνωσης της ΝΔ κ.Πέτσα (ο οποίος και αναμένεται σήμερα να παραιτηθεί). Στις 23 Οκτωβρίου η ΚΕΦΕ και οι τέσσερις εκπρόσωπο των υποψηφίων είχαν συμφωνήσει να ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία το έργο καθώς η προσφορά της ήταν 50% φθηνότερη από τις υπόλοιπες και τα οικονομικά του κόμματος της ΝΔ είναι πλέον περιορισμένα.
Το πρωτοφανές φιάσκο είχε εν τω μεταξύ προκαλέσει πλήθος χλευαστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αντιδράσεις βουλευτών, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και ορισμένους να θέτουν και ζήτημα συνεδρίου.
Συνάντηση των τεσσάρων ζητά ο Γεωργιάδης
Ο κ.Γεωργιάδης πρότεινε μία άλλη λύση, να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και σχεδόν ταυτόχρονα (αλλά προφανώς όχι σε συνεννόηση) την ίδια πρόταση έκανε και ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος επιπλέον κάλεσε τον κ.Μεϊμαράκη να παραιτηθεί και να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο, προκειμένου εκείνος να οδηγήσει το κόμμα σε ανοιχτή εκλογή πάντα με βάση το καταστατικό.
Συνεργάτες του Μεϊμαράκη ξεκαθάρισαν ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, αφήνοντας αιχμές κατά Τζιτζικώστα για εμπλοκή στην επιλογή της εταιρείας ώστε να μη γίνουν εκλογές, ενώ απέρριπταν την πρόταση για συνάντηση των τεσσάρων.
Με την πρόταση αυτή διαφώνησε και ο κ.Μητσοτάκης, ζήτησε σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τήρηση του καταστατικού. Τηλεφώνησε μάλιστα στον κ.Μεϊμαράκη και τον κάλεσε να παραιτηθεί, εισπράττοντας ως απάντηση... τα “γαλλικά” του υπηρεσιακού προέδρου.
Η επιμονή των τριών υπόλοιπων υποψηφίων στην τήρηση του καταστατικού είχε να κάνει με το φόβο ότι η πλευρά Μεϊμαράκη θα δρομολογούσε διαδικασίες με στόχο να πάει σε συνέδριο στις αρχές του 2016, κατηγορώντας τον πως αυτός ήταν ο στόχος του εξαρχής.
Εν τω μεταξύ η εταιρεία επέστρεφε την προκαταβολή που είχε λάβει και η ΝΔ διέρεε ότι θα κάνει μήνυση...
Η αποκάλυψη του News247 ότι υπήρχαν εισηγήσεις στον κ.Τζιτζικώστα, κυρίως από στελέχη προερχόμενα από το σαμαρικό χώρο όπως ο Τάκης Μπαλτάκος και ιδίως ο Μάκης Βορίδης, προκαλούσε αναστάτωση στη ΝΔ, πάνω από την οποία εμφανίστηκε ξανά το φάντασμα της διάσπασης.
Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στη συνέχεια από την πλευρά Μεϊμαράκη έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επαναληφθεί σε ένα περίπου μήνα με νέα αξιόπιστη εταιρεία και να δηλώσουν κατά της διεξαγωγής συνεδρίου. Και αυτό καθώς καθυστέρηση της διαδοχής θα έδινε αφορμή σε όσους σκέπτονται ή πιέζουν για νέο κόμμα να προχωρήσουν στα σχέδια αυτά, καταγγέλλοντας μεθόδευση παραμονής του κ.Μεϊμαράκη στην ηγεσία χωρίς εκλογές, αλλά και γιατί από την πλευρά του πρώην προέδρου της Βουλής θεώρησαν ότι εάν μετατεθεί η όποια διαδικασία ενδεχομένως να ανέκυπταν και άλλοι υποψήφιο περιπλέκοντας τα πράγματα.
Στο επιτελείο Μεϊμαράκη άλλωστε δήλωναν ότι είχαν ενδείξεις από νωρίς το πρωί για βέβαιη νίκη και μάλιστα έφθασαν στο σημείο να διαρρεύσουν αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια όπου η διαδικασία είχε ξεκινήσει χειρόγραφα και στα οποία ο κ.Μεϊμαράκης εφέρετο να έχει συντριπτικό προβάδισμα.
Σύντομα φάνηκε ότι στον εμφύλιο που είχε ξεκινήσει μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, η πιο σκληρή κόντρα με αλληλοκατηγορίες για δόλο και σκόπιμη υπονόμευση της διαδικασίας ήταν μεταξύ Μεϊμαράκη- Τζιτζικώστα.
Ουδείς από τους υποψήφιους ούτε και ο κ.Μεϊμαράκης ως υπηρεσιακός πρόεδρος δεν πήγε στη Συγγρού αλλά όλοι παρέμειναν στα γραφεία τους σε συσκέψεις με συνεργάτες και υποστηρικτές τους.
Σε μία τέτοια σύσκεψη στο επιτελείο Τζιτζικώστα παρόντος του κ.Βορίδη ετέθη εκ νέου το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός δεξιού κόμματος, χωρίς φυσικά να ληφθεί απόφαση, καθώς αποφάσεις τέτοιου είδους δε λαμβάνονται απλά σε μία σύσκεψη, ενώ άλλωστε η πρόταση αυτή δεν ακούστηκε για πρώτη φορά χθες: Είχε συζητηθεί όταν έκλεισε η συμφωνία υποστήριξης Βορίδη στον κ.Τζιτζικώστα, στη λογική “ή παίρνουμε το μαγαζί ή φτιάχνουμε νέο”.
Ο κ.Μεϊμαράκης εν τω μεταξύ αν και αρχικά σχεδίαζε να μεταβεί στη Βουλή και να κάνει δηλώσεις, αποφάσισε τελικά να εμμείνει χθες στη σιωπή του. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από την πλευρά Τζιτζικώστα που έθετε με νόημα το ερώτημα: “Γιατί είναι εξαφανισμένος 13ώρες μετά το φιάσκο ο Μεϊμαράκης; Μήπως το έγκλημα ήταν οργανωμένο;”
Από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη πάλι εξακολουθούσαν να δείχνουν προς την πλευρά Τζιτζικώστα μέσω του κ.Παπαμιμίκου για την ακύρωση της διαδικασίας. Διέρρεαν επίσης ότι ο κ.Μεϊμαράκης θα ζητούσε συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να είναι σαφές πότε και εάν θα συμβεί αυτό.
Η ταραχώδης ημέρα των εκλογών που δεν έγιναν ποτέ έκλεισε με την ανακοίνωση νέας συνεδρίασης της ΚΕΦΕ σήμερα στη μία το μεσημέρι, όπου θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία για ανάθεση στη δεύτερη εταιρεία που είχε υποβάλλει προσφορά και (απόπειρα) για διεξαγωγή εκ νέου των εκλογών στα μέσα Δεκεμβρίου με τον πρώτο γύρο πιθανότατα στις 13 και το δεύτερο στις 20.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, όπου το μόνο βέβαιο ήταν πως θα επιβεβαιωνόταν και θα γινόταν πιο βαθύς ο διχασμός που ήδη έχει σημαδέψει τη ΝΔ από χθες.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/nea-dhmokratia-to-xroniko-kai-to-paraskhnio-mias-ekloghs-poy-den-egine-pote.3784767.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget