Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

TO MEA CULPA TOY TONY BLAIR:ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ISIS ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Tony Blair ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή στο Ιράκ το 2003 και αναγνώρισε μια μερική του υπευθυνμότητα στην άνοδο του Ισλαμικού κράτους. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί τις επόμενες ώρες αλλά καάποια σημαντικά. Διακιολογήθηκε ότην εκστρατεία στο Ιράκ την ήθελε ο τότε αμερικανός πρόεδρος George W. Bush, υπό το πλαίσιο των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής που είχε στην κατοχή του ο Saddam Hussein. «Ζητάω συγγνώμη για το γεγονός ότι οι πληροφορίες ήταν λανθασμένες », ομολόγησε ο Tony Blair και συνέχισε: «ομοίως μετανιώνω και ζητώ συγγνώμη για κάποια λάθη σχεδιασμού και βέβαια για το λάθος μας στην κατανόηση για το τι θα συνέβαινε αν ανατρέπαμε το καθεστώς.».
Ενώ δήλωσε: «βέβαια δεν μπορείτε να πείτε ότι αυτοί που ανέτρεψαν τον Saddam το 2003 δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη σημετρινή κατάσταση του 2015».
Σύμφωνα με την «Telegraph», αυτό το mea culpa του τ.βρετανού πρωθυπουργού σχετ΄ζιεται με το γεγονός ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θ΄αποκαλυφθεί η έκθεση Chilcotπου είναι σχετική με την εισβολή στο Ιράκ.Φαίνεται ότι αυτή η έκθεση τον ενοχοποιεί γι αυτό σπέυδει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Η «Daily Mail» δημοσίευεσε εδώ και κάποιες ημέρες ένα έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας στο οποίο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ της εποχής Colin Powell καρφώνει τον Tony Blair ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει εισβολή στο Ιράκ ένα χρόνο πριν την αμερικανική.parismatch 25/10/15