Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΚΑΣΑΝ "ΒΟΜΒΑ" ΟΙ ΡΩΣΟΙ - Στο ρωσικό στρατό εμφανίστηκε το «ρωσικό Hummer»

ΜΟΣΧΑ - Ο κινητήρας ντίζελ με δύναμη 359 ίππους, μεταχύτητα πάνω από 100 χλμ ανά ώρα, ακόμη και σε δύσβατες περιοχές, ένα ειδικό πολυβόλο, ικανό από μόνο του να εξουδετερώνει τον εχθρό, αφού τον εντοπίσει με το σύστημα αναχαίτισης ακόμη και σε φάσμα υπερύθρων, χωρητικότητα μέχρι 10 άτομα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του «ρωσικού Hummer», τεθωρακισμένου «Tayfunenok» το οποίο αρχίζει να ενσωματώνεται ευρέως στο ρωσικό στρατό.
Οι Ένοπλες Δυνάμει εδώ και καιρό περίμεναν ένα τεθωρακισμένο όχημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για επίλυση διάφορων υποθέσεων: για τη μεταφορά προσωπικού, φορτίων μικρού μεγέθους, συνοδεία οχηματοπομπών. Κατ’ ανάγκην, το τεθωρακισμένο μπορεί να χρησιμοποιείται για την ραδιολογική ή τη χημική αναχαίτιση.
Το «Tayfunenok» επεξεργάστηκε από την εταιρία παραγωγής οχημάτων «KamAZ» με χρήση ήδη υπαρχόντων κόμβων και εξαρτημάτων. Το πλαίσιο φορτηγού KamAZ-53949 είναι με τη φόρμουλα 4х4. Πάνω στο πλαίσιο τοποθετείται το τεθωρακισμένο σώμα μοναδικού σχήματος στο οποίο χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες «Tayfun», μια σύγχρονη συνθετική προστασία με βάση μεταλλικές πλαστίνες και κεραμικά στοιχεία. Το αυτοκίνητο έχει σφαίρες διατρήσεως με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών.
Επίσης στη σύνθεση του οχήματος προβλέπεται προστασία από εκρηκτικούς οργανισμούς, ικανή να σώσει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε περίπτωση έκρηξης ενός μαχητικού βλήματος με δύναμη οκτώ κιλά τροτίλη.
Κατά την έκρηξη στο τεθωρακισμένο το εκρηκτικό κύμα σβήνεται λόγω του πατώματος που έχει V-ειδές σχήμα και πολυθρόνων που τοποθετούνται στην οροφή και επιτρέπουν να προσδένεται με ασφάλεια ο άνθρωπος και να απορροφάται η ενέργεια της έκρηξης. Ακόμα και μετά την έκρηξη το «Tayfunenok» θα μπορέσει να περάσει τουλάχιστον άλλα 50 χιλιόμετρα χάρη σε ειδικά λάστιχα τα οποία φέρουν ειδικές προσθήκες και έχουν σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης με αέρα και με ρυθμιζόμενη πίεση μέχρι 4,5 ατομόσφαιρες.
Μέσα στο τεθωρακισμένο σώμα βρίσκονται θέσεις για αρχηγό και οδηγό, καθώς και για το άγημα αποβίβασης που αποτελείται από οκτώ άτομα. Στην ουσία το τεθωρακισμένο είναι σε θέση να μεταφέρει μια μονάδα γενικού στρατού.
Ο κατοικήσιμος χώρος του τεθωρακισμένου είναι ερμητικά κλειστός, και σε περίπτωση χημικής επίθεσης ή επίθεσης με αέρια μέσα είναι τοποθετημένο το σύστημα αερισμού με φίλτρα το οποίο εξουδετερώνει δηλητηριώδεις ουσίες. Στο όχημα είναι τοποθετημένο το σύστημα βίντεο το οποίο εξασφαλίζει στο πλήρωμα την περιμετρική όραση στο τεθωρακισμένο τμήμα και στον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση χαμηλής όρασης μέσα από αλεξίσφαιρα τζάμια. Επίσης με βοήθεια αυτών των οπτικών μέσων το πολυβόλο μπορούν να διαχειρίζονται ο πολυβολητής στο όχημα και ο διαχειριστής στο επιτελείο που λαμβάνει την εικόνα βίντεο σε πραγματικό χρόνο από το δορυφορικό κανάλι επικοινωνίας.

briefingnews