Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση του Martin Shkreli - Αύξησε την τιμή φαρμάκου κατά 5500%



Ο 32χρονος Martin Shkreli είναι αυτή τη στιγμή ο πιο μισητό ς άνθρωπος στον πλανήτη και δικαιολογημένα.
Εν μία νυκτί, αποφάσισε να ανεβάσει την τιμή ενός σωτήριου φαρμάκου από τα 13,5 στα 750 δολάρια ανά χάπι, αύξηση της τάξεως του 5500%!
Ο επιχειρηματίας έχει μάλιστα το θράσος να υπερασπίζεται δημοσίως την απόφασή του, δηλώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει κέρδος από το εν λόγω φάρμακο».
Η φαρμακευτική εταιρία Turing Pharmaceuticals την οποία ίδρυσε ο νεαρός πρώην χρηματιστής και επιχειρηματίας, αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο τα δικαιώματα παρασκευής και διανομής του φαρμάκου Daraprim, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, και χωρίς καμία προειδοποίηση αποφάσισε να εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη.
Το φάρμακο ξεκίνησε να παρασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του '40 για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μια λοίμωξη όχι πολύ συχνή αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη –έως θανατηφόρα για έμβρυα και νεογέννητα αλλά και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως καρκινοπαθείς και άτομα που έχουν εκδηλώσει AIDS.
Σαν να μην έφτανε η εξοργιστική κίνηση του Shkreli, τη δικαιολογεί με θράσος ισχυριζόμενος πως το κέρδος που θα προκύψει από τις πωλήσεις του φαρμάκου θα βοηθήσει να παρασκευαστούν καλύτερα φάρμακα στο μέλλον –μάλλον αφού θα έχουν ήδη χάσει αδικαιολόγητα τη ζωή τους όσοι δεν θα είναι σε θέση να το προμηθευτούν.
Η Αμερικανική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων και η Ένωση Ιατρικής για τον HIV απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες ανοιχτή επιστολή στην Turing Pharmaceuticals, αναφέροντας πως η αιφνίδια και τρομακτική αύξηση στην τιμή του Daraprim είναι «αδικαιολόγητη για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών» και παράλληλα πως θα αποδειχθεί «μη βιώσιμη για το σύστημα υγείας».
Ο Shkreli συμπληρώνει τη γραμμή υπεράσπισής του λέγοντας στο Bloomberg News πως πρέπει να αναπτυχθούν νέες μορφές του φαρμάκου και πως για να καταστεί αυτό δυνατό απαιτούνται κοστοβόρες έρευνες. Υποσχέθηκε πως «όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το φάρμακο θα μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν», χωρίς όμως η δήλωσή του αυτή να κατευνάζει καθόλου τα πνεύματα.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/334792-pagkosmia-katakravgi-gia-tin-apofasi-tou-martin-shkreli---ayksise-tin-timi-farmakou-kata-5500#ixzz3mVCmnzb1