Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Στα πρόθυρα διπλωματικού θριάμβου η Ελλάδα στο μεταναστευτικό: Τα σύνορα της Ελλάδας ειναι τα σύνορα της Ευρώπης – τελεσίγραφο στην Τουρκία!

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου - Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου Γιούνκερ για το προσφυγικό είναι η Ελλάδα, στην οποία θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλήρες πλάνο της Κομισιόν, το οποίο θα πέσει απόψε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ηγετών των 28 κρατών της Ε.Ε. υπάρχει πρόβλεψη για ακτοφυλακή έως το τέλος του έτους.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στα αγγλικά) 
Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό
Η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή δείπνου εργασίας το βράδυ στις Βρυξέλλες. 

Όχι όμως για τον συνήθη λόγο, την τήρηση των υποχρεώσεων που συνοδεύουν κάποιο δάνειο, αλλά για το πως θα μπορέσει η ΕΕ να την βοηθήσει να διαχειριστεί το νέο της ρόλο ως κόμβο πρώτης υποδοχής προσφύγων από την Συρία και το Ιράκ. 
Μετά την χθεσινή άρνηση της Ουγγαρίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καταμερισμού και μετεγκατάστασης προσφύγων που αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το ποσοστό που αντιστοιχούσε στην Ουγγαρία και έτσι εκτός από τους 50.400 πρόσφυγες που θα στείλει στην ΕΕ, θα στείλει και ένα μεγάλο κομμάτι από τους 54.000 που αντιστοιχούσαν στην Ουγγαρία. 
Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί με ποιόν τρόπο θα ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex για την φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων και πως θα βοηθηθεί η Τουρκία στο να κρατήσει ένα ακόμα μεγάλο τμήμα Σύρων στο έδαφός της. 
Η άποψη της Κομισιόν, όπως την εξέφρασε ο πρόεδρός της Ζ.Κ. Γιούνκερ, αλλά και των περισσότερων κρατών στο Συμβούλιο είναι πως η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής επιδείξει εποικοδομητική στάση φιλοξενώντας πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους στο έδαφός της και ως εκ τούτου η Σύνοδος θα της υποσχεθεί περί το ένα δισ. ευρώ οικονομική ενίσχυση, ώστε να στεγάσει και να σιτίσει τους ανθρώπους αυτούς. Ταυτόχρονα θα της ζητηθεί να επιτηρεί τα σύνορά της καλύτερα, ώστε να αποτραπεί η έξοδος περισσότερων προσφύγων στα Βαλκάνια. 
Η λογική των Βρυξελλών και πάλι κατά δήλωση Γιούνκερ και με τη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών είναι πως οι πρόσφυγες δεν έχουν λόγο να φεύγουν από τις λεγόμενες “ασφαλείς χώρες εκτός ΕΕ” και θα έπρεπε να ζητούν άσυλο και εκεί. 
Για παράδειγμα η Τουρκία και χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, οφείλουν να συνεργαστούν καθώς υποτίθεται πως έχουν ένα στοιχειώδες και επαρκές κράτος δικαίου και σέβονται τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Αν δεν το κάνουν, ή δεν θεωρούν εαυτόν “ασφαλή χώρα” και δεν δέχονται πρόσφυγες, τότε “μπορούν να ξεχάσουν την ενταξιακή τους προοπτική”, έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν. 
Προς το παρόν το επίκεντρο των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης βρέθηκε στον συγκεκριμένο μηχανισμό για τους 120.000 που πρότεινε ο Γιούνκερ.
Τα κράτη μέλη που καταψήφισαν την πρόταση υπαινίχθηκαν ότι ήθελαν να αποφύγουν την μονιμοποίηση της ποσόστωσης κατανομής. Χωρίς όμως μόνιμο μηχανισμό το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση πέρασε με ειδική πλειοψηφία, μεγάλη μεν, αλλά όχι ομοφωνία (24 προς 4).
Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα οικοδομήσουν πάνω στην χθεσινή απόφαση και θα προσπαθήσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, προς την αποκατάσταση της ισορροπίας στις περιοχές από όπου ξεκινάει το προσφυγικό κύμα. 
Νωρίτερα, για το θέμα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και με την Α. Μέρκελ. Σε καμία φάση της συνόδου, ούτε και στο περιθώριο, δεν αναμένεται να γίνουν συζητήσεις σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του.
Πηγή: real.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2015/09/blog-post_912.html