Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αντιμέτωπος με το χάος

Του Κώστα Μπετινάκη

Η λέξη εκρηκτική δεν περιγράφει ακριβώς την ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία. Εμφύλιες συγκρούσεις, εκρήξεις βομβών και απειλές από το Χαλιφάτο, συνθέτουν την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει χωρίς να έχει ακόμη δυνατόν να σχηματισθεί κυβέρνηση δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές. Η ακροδεξιά από την πλευρά της προτείνει επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Καθώς κλιμακώνονται τα βίαια επεισόδια στην Τουρκία, μαίνονται μάχες με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά, οι αρχές ασφάλειας συλλαμβάνουν καθημερινά δεκάδες υπόπτους για «τρομοκρατία», ο Ερντογάν δείχνει το δρόμο προς τις εκλογές.



Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, προτείνει ως ημερομηνία εκλογών την 1η Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και την κατάθεση της εντολής από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Όμως ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, αρνήθηκε με δήλωσή του πως ανακοινώθηκε ως ημερομηνία εκλογών η 1η Νοεμβρίου. «Δεν είναι δυνατόν να ορίζεις εκλογική ημερομηνία Χωρίς να έχουν προκηρυχθεί επίσημα εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Sadi Guven, στο πρακτορείο Anadolu.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατείς την γειτονική χώρα, έρχεται και η οικονομική προειδοποίηση: Η τιμή της τουρκικής λίρας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, στα τρία δολάρια.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ντεβλέτ Μπατσελί καλώντας την κυβέρνηση «να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο στο μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής επικράτειας». Ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ντεβλέτ Μπατσελί καλεί την κυβέρνηση «να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο στο μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής επικράτειας».



Η γραπτή δήλωση του Μπατσελί δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, χτες, ότι μαχητές του ΡΚΚ σκότωσαν άλλους οκτώ στρατιώτες με νάρκη που είχαν τοποθετήσει σε δρόμο της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιίρτ.

«Βάσει του άρθρου 122 του συντάγματος, είναι υποχρεωτικό να επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ο Στρατιωτικός Νόμος, για να προστατευθούν οι πόλεις και οι περιοχές όπου επικρατεί η βία και ο τρόμος» λέει ο Μπαχτσελί.

Και προσθέτει: «Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, καθώς ο τρόμος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως».

​«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, καθώς ο τρόμος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως»
Η αναταραχή στην χώρα αυτή του ΝΑΤΟ, σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά την κήρυξη του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», και επέφερε το άνοιγμα στρατιωτικών αεροδρομίων στα συμμαχικά αεροσκάφη που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΡΚΚ και τις προληπτικές συλλήψεις.



Η αντιτρομοκρατική αστυνομία, συνέλαβε χτες περισσότερους από 40 υπόπτους σε πρωινές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Μερσίνα. Στόχος των αστυνομικών επιδρομών, ήταν στελέχη της ακροαριστερής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης (DHKP-C), που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ντολμάνμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όσο και τη Μερσίνα.

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία, τουλάχιστον 10 ύποπτοι ότι ήταν μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι οκτώ σκοτώθηκαν στην περιοχή Σεμπντιλί του Χακάρι αργά την Τετάρτη και άλλοι δύο στην επαρχία Αϊντιγιαμάν, σε χωριστές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν και δύο στρατιώτες.

Ξεπερνούν τους 440 οι ύποπτοι μαχητές του ΡΚΚ που έχουν σκοτωθεί και άλλοι 400 έχουν τραυματισθεί σε επιχειρήσεις πιου ξεκίνησαν στις 7 Ιουλίου ως τις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αναντολού.

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση», από τις τουρκικές αρχές, αλλά τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πολεμική Ζώνη στα ΝΑ

Η περιοχή Σιλβάν του Ντιγιάρμπακιρ, στη ΝΑ Τουρκία, μοιάζει περισσότερο σε εμπόλεμη ζώνη λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται καθημερινά, όπως περιγράφει η «Χουριέτ».

 Οι εικόνες που δημοσιεύονται στη τουρκική εφημερίδα από την περιοχή είναι συγκλονιστικές.



Παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας επί 34 ώρες που υποχρέωσαν τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτια τους, τα οδοφράγματα παραμένουν στην γειτονιά Τεκέλ του Σιλβάν.



Οι απεσταλμένοι της Χουριέτ έστειλαν για δημοσίευση φρικτές φωτογραφίες από διαμελισμένα πτώματα από εκρήξεις βομβών, που παρέμεναν στους γεμάτους σκουπίδια δρόμους. 



Τα σπίτια στην περιοχή είναι διάτρητα από σφαίρες που «πέφτουν βροχή» στις οδομαχίες που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά από μέλη της πτέρυγας νεολαίας του ΡΚΚ, του Επαναστατικού Πατριωτικού Μετώπου Κινήματος Νεολαίας (YDG-H).



Μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον ΙΧ

Η Χουριέτ δημοσιεύει λεπτομέρειες από το «Μεοράντουμ κατανόησης», που έχει υπογράψει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, βάσει του οποίου «θα ξεκαθαρισθεί περιοχή σε βάθος 60 χιλιομέτρων ανάμεσα σε δύο συριακές πόλεις στη μεθόριο με την Τουρκία, από τους τζιχανστιστές, πριν παραδοθεί στους αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου συριακού Στρατού (FSA)».

Βάσει του μνημονίου αυτού, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται ήδη από την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ και βομβαρδίζουν στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν την περιοχή ανάμεσα στις μεθοριακές συριακές πόλεις Τζαραμπλούς και Μαρέα.
Η Τουρκία πάντως, έχει προειδοποιήσει, στην περιοχή να μην πλησιάσουν αντάρτες του κουρδικού αντικαθεστωτικού σώματος PYD, αδελφού με το ΡΚΚ, επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τουρκικά πυρά.

Πληροφορίες από Anadolu / hurriyetdailynews.com/
http://www.zougla.gr/kosmos/article/antimetopi-me-to-xaos