Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η «βαριά μας βιομηχανία»... αντέχει

«Απειλή για ολική κατάρρευση - Προειδοποιήσεις διεθνών tour operators για μαζικές τουριστικές ακυρώσεις έως και κατά 60% αν βγει το “όχι” - Ακυρώνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ας χάνουν το 50% των χρημάτων». Πρόκειται για τίτλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» (5/7/2015). Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για το ίδιο θέμα, προ του δημοψηφίσματος.
Στην πλειονότητά τους τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ακόμα και μετά την 5η Ιουλίου, κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά στα νησιά, και για απανωτές ακυρώσεις από κρατήσεις εξωτερικού σε μια ακόμα αποθέωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού ανακοινώνει (8/7/2015) πως δεν υπάρχει καμία ακύρωση κρατήσεων, παρά την κρίση στην Ελλάδα, παρά την τραπεζική αργία και το μαζικό «όχι» των Ελλήνων.
«Ακόμα και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι πελάτες πρακτορείων δεν ακυρώνουν τη διαμονή τους», υπογραμμίζει το DRV. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών», επισήμανε προχθές η ταξιδιωτική εταιρεία TUI Ελλάδας, μέλος της TUI Travel, δίνοντας το στίγμα ότι οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει συνολικά φέτος με τον τουρισμό; Η «Εφ.Συν.» έκανε ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα μέσα σε 48 ώρες στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, συζήτησε με ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, εργαζομένους, συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από διαφορετικές πηγές, επιχειρώντας να διαπιστώσει αν έχει βάση η τουριστική τρομολαγνεία των ημερών.

Πλεόνασμα

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο
Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν πως το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 41%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ (9,5% από το 2014), αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ταυτόχρονη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 22 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 42,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 23,1% ή 86 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 288 ευρώ. Επιπλέον στο ίδιο τρίμηνο, οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών διαμορφώθηκαν στις 9.263 τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015, έναντι 7.763 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,3%.
Τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2015 καταγράφηκαν 119 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (91 αφίξεις το 2014), με 124 χιλ. εξόδους επιβατών έναντι 111 χιλ. εξόδων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Πάντως, οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 30,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το τελευταίο εξάμηνο έχουν συνολικά αύξηση κατά 6,7%, με την εικόνα να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή: για παράδειγμα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση, σε σχέση με το 2014, των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (25,9%), στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στον Αραξο. Διαφορετική εικόνα καταγράφεται στα Δωδεκάνησα (π.χ. Ρόδος: μείωση 6% και τον Ιούνιο 8,7%) όπως και στην Κρήτη (μείωση 2,8% στο εξάμηνο).
Μεταβολή τουριστικών αφίξεων (2014-2015)
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, πάντως, συμφωνούν πως όχι μόνο «άντεξε ο τουρισμός» την περίοδο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών, αλλά συνολικά καταγράφεται αύξηση σε κρατήσεις (και έσοδα) στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι πρόεδροι ξενοδόχων αναφέρουν ένα μούδιασμα στην αγορά την εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, με μείωση των νέων κρατήσεων, η οποία όμως έχει περιοριστεί τις τελευταίες μέρες, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση επικείμενης συμφωνίας. Αντίθετη είναι η εικόνα που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς ακόμα και εκείνο το 1/3 των Ελλήνων που είχε τη δυνατότητα να κάνει φέτος διακοπές, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος κρατάει στάση αναμονής.
Το πρόβλημα για τους περισσότερους ξενοδόχους αυτή την περίοδο είναι η ρευστότητα. Ο πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, δήλωσε ότι «τα εμβάσματα των διεθνών πρακτόρων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματίες και παραμένουν μπλοκαρισμένα. Εάν οι τράπεζες δεν ανοίξουν, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των κεφαλαίων».
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι «οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επάρκεια για περίπου 40 μέρες». Οι μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα με τις προμήθειες, όμως τα μικρότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια αναμένεται να αρχίσουν να έχουν ελλείψεις εισαγόμενων ύστερα από 15 μέρες.

Capital control

«Οσον αφορά τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30-40%, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το 20%», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Εκτός από πρώτο θέμα στην πλειονότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα είναι πρώτη και στις αναζητήσεις των χρηστών του Ιντερνετ που προσπαθούν να οργανώσουν τις διακοπές τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vocative. Βάσει της υπηρεσίας Google Trends, η χώρα που δείχνει αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ελληνικές διακοπές είναι η Βρετανία.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, «αύξηση του ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ελλάδα» παρατηρούσαν και τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας, σύμφωνα με την «Independent». Ομοίως, αύξηση έως και 16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς και αύξηση 12% συγκριτικά με πέρσι, παρατηρήθηκε και στην ταξιδιωτική πλατφόρμα Skyscanner. Αντίστοιχη άνοδο, της τάξεως του 15% συγκριτικά με τον Μάιο, καταγράφηκε και στην ιστοσελίδα Trivago τον μήνα Ιούνιο.
 http://www.efsyn.gr/arthro/i-varia-mas-viomihania-antehei