Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Κατάθλιψη για ένα στα τρία παιδιά θύματα «bullying»

To «bullying» όχι μόνο αφήνει τα σημάδια του για χρόνια αλλά ευθύνεται και για την εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία για σχεδόν έναν στους τρεις νέους (30%) που στα 18 του εκδηλώνει κατάθλιψη ο λόγος είναι ότι σε ηλικία 13 ετών είχε υποστεί εκφοβισμό.
Η έρευνα ανέλυσε τα στοιχεία για σχεδόν 4.000 νέους για μια πενταετία, όταν τα παιδιά ήταν 13 και εν συνεχεία 18 ετών. Και διαπίστωσε ότι από τους 683 εφήβους που στα 13 τους είχαν πέσει θύματα συστηματικού εκφοβισμού, δηλαδή πάνω από μία φορά την εβδομάδα, το 15% είχε εμφανίσει κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. Αλλά ακόμη και από τους 1.446 εφήβους 13 ετών που είχαν υποστεί εκφοβισμό σε πιο αραιά διαστήματα, μία με τρεις φορές το εξάμηνο το 7% είχε κατάθλιψη στα 18 του. Αντίστοιχα το ποσοστό κατάθλιψης σε ηλικία 18 χρόνων για τα υπόλοιπα παιδιά που δεν είχαν ανάλογη τραυματική εμπειρία στα 13 τους ήταν 5,5%.
Το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal» είναι ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του εκφοβισμού και της εκδήλωσης κατάθλιψης ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του εκφοβισμού σε τέτοιο βαθμό ώστε η σοβαρότητα του εκφοβισμού να επηρεάζει τη διάρκεια της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λούσι Μπόους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι περίπου το 10% των εφήβων που είχαν υποστεί συχνό εκφοβισμό εμφάνισαν κατάθλιψη που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν πρόβλημα «bullying» στο παρελθόν και ήρθαν αντιμέτωπα με κατάθλιψη ίσης διάρκειας σε ποσοστό 4%.
Η λεκτική βία και κοροϊδία (36%) και η αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από το θύμα (23%) είναι οι συνηθέστερες μορφές εκφοβισμού που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ σπάνια τα παιδιά ενημερώνουν γονείς ή καθηγητές για το πρόβλημά τους παρά μόνο αν πέσουν θύματα σωματικής βίας, οπότε είναι και πιο πιθανό να το αναφέρουν για το 75%.
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα κατάθλιψης στους ενήλικους χρειάζεται να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού του «bullying» στο σχολείο, κάτι που επείγει καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ταχεία αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση, ενώ η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα παγκοσμίως, με σοβαρό ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
 http://www.efsyn.gr/arthro/katathlipsi-gia-ena-sta-tria-paidia-thymata-bullying