Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τοξικά ναρκωτικά διατίθενται μέσω διαδικτύου

Δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, ενώ η κάνναβη παραμένει το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρήστες να ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση απ αυτό. Η ανησυχία των επιστημόνων έχει ενταθεί, λόγω της αυξημένης δραστικότητας και καθαρότητας των ναρκωτικών, τα οποία πλέον ειναι ιδιαίτερα τοξικά και πωλούνται μέσα από το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα, όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2015.
Η έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα στη Λισαβόνα από την άλλη έχει και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Όπως το ότι ανακόπτεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, αλλά και ότι παρατηρείται πτωτική τάση για την ηρωίνη.
Στην έκθεση με τίτλο "Τάσεις και Εξελίξεις", η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (4/6) από τον Οργανισμό της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), είναι πλέον εμφανής ο ανελέητος "ανταγωνισμός" σε μια κορεσμένη αγορά διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και το XTC.
Δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη

Κάθε εβδομάδα, δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίζονταν στην Ε.Ε. και πωλούνται ως «νόμιμα διεγερτικά». Το 2014, αναφέρθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, συνολικά 101 νέες ουσίες (81 το 2013). Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει διατήρηση της ανοδικής τάσης στις ουσίες που αναφέρονται ανα ένα έτος και ανεβάζει το σύνολο των ουσιών που παρακολουθούνται από τον οργανισμό σε περισσότερες από 450, από τις οποίες, πάνω απο τις οι μισές εντοπίστηκαν την τελευταία τριετία.
Μεταξύ των ουσιών που αναφέρθηκαν το 2014 επικρατούν και πάλι δύο ομάδες, οι συνθετικές καθινόνες (31 ουσίες) και τα συνθετικά κανναβινοειδή (30 ουσίες), οι οποίες συχνά πωλούνται ως νόμιμα υποκατάστατα των διεγερτικών και της κάνναβης αντιστοίχως.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMCDDA, João Goulão επισημαίνει: «Το πρόβλημα έχει γίνει πλέον πολύ πιο σύνθετο. Πολλές από τις ουσίες που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση ήταν κυριολεκτικά άγνωστες στους χρήστες πριν από δύο δεκαετίες. Το όριο μεταξύ παλιών και νέων ναρκωτικών γίνεται πιο δυσδιάκριτο, καθώς τα νέα ναρκωτικά μιμούνται ολοένα και περισσότερο τις ελεγχόμενες ουσίες».
Ανησυχία των επιστημόνων για την τοξικότητα των ναρκωτικών
Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της φετινής έκθεσης είναι η μεγάλη αύξηση στη δραστικότητα και την καθαρότητα των πιο διαδεδομένων παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία για την υγεία των χρηστών οι οποίοι, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, ενδέχεται να καταναλώνουν πιο δραστικά προϊόντα. Όπως προκύπτει από τις συνολικές τάσεις κατά την περίοδο 2006- 2013, στις χώρες που υποβάλλουν συστηματικά στοιχεία έχει σημειωθεί αύξηση της δραστικότητας της κάνναβης (περιεκτικότητα σε THC), της καθαρότητας της κοκαΐνης και της περιεκτικότητας των δισκίων XTC σε MDMA. Το 2013 παρατηρήθηκε αύξηση και στην καθαρότητα της ηρωίνης.∆ύο από τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό το φαινόμενο είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες και ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Στην έκθεση, εφιστάται προσοχή στα δισκία έκστασης με υψηλή συγκέντρωση MDMA, τα οποία συχνά κυκλοφορούν με χαρακτηριστικό σχήμα και λογότυπο. Τον τελευταίο χρόνο, το EMCDDA εξέδωσε προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση αυτών των προϊόντων, μετά από μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών και αφορούσαν δισκία που πωλούνται ως έκσταση αλλά περιέχουν άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως την PMMA.
dr
Τα ναρκωτικά πωλούνται πλέον μέσα από το Ίντερνετ και τα κινητά!
Ο ρόλος του διαδικτύου στην προμήθεια και την εμπορία ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς, καθώς τόσο οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες όσο και τα "εδραιωμένα" ναρκωτικά πωλούνται πλέον ηλεκτρονικά. Η χρήση συμβατικών ιστοσελίδων για την πώληση νέων ψυχοδραστικών ουσιών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Το σύστημα παρακολούθησης του EMCDDA έχει εντοπίσει 650 δικτυακούς τόπους πώλησης «νόμιμων διεγερτικών» σε ευρωπαίους καταναλωτές. Μια ανησυχητική εξέλιξη στην ηλεκτρονική αγορά είναι η πώληση παράνομων ναρκωτικών σε «κρυπτοαγορές» ή ηλεκτρονικά καταστήματα στην αθέατη πλευρά του διαδικτύου, τον λεγόμενο «βαθύ ιστό» ο οποίος ειναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.
Οι σελίδες αυτές επιτρέπουν πλήρη ανωνυμία στις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν «κρυπτονομίσματα» (π.χ. Bitcoin) για τη διευκόλυνση των αφανών συναλλαγών τους. Ένα ακόμη νέο φαινόμενο είναι η εμφάνιση μιας «διαδικτυακής μαύρης αγοράς», με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν τόσο στην ορατή όσο και στην αθέατη πλευρά του διαδικτύου.
Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στις αγορές ναρκωτικών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές κινητών συσκευών, είτε χρησιμοποιούνται άμεσα για την αγοραπωλησία ναρκωτικών είτε έμμεσα για σκοπούς διαφήμισης, άσκησης επιρροής ή ανταλλαγής εμπειριών.
Πρόκληση παραμένει για τα κράτη της ΕΕ η μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση
Η μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση, όπως και των λοιπών συνδεόμενων με τα ναρκωτικά θανάτων (νοσημάτων, ατυχημάτων και αυτοκτονιών) εξακολουθεί να συνιστά μείζονα πρόκληση για την πολιτική δημόσιας υγείας. Εκτιμάται ότι το 2013 σημειώθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 6.100 θάνατοι από υπερβολική δόση, κυρίως ηρωίνης και άλλων οπιοειδών.
Μια νέα ανάλυση, η οποία συνοδεύει τη σημερινή έκθεση εξετάζει την κατάχρηση βενζοδιαζεπινών από χρήστες οπιοειδών υψηλού κινδύνου, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες για αυτοθεραπεία ή για να ενισχύσουν τη δράση των οπιοειδών.
Στην ανάλυση, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η χρήση οπιοειδών σε συνδυασμό με βενζοδιαζεπίνες και άλλα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. αλκοόλ) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από υπερβολική δόση. Κάποιες χώρες προσφέρουν εδώ και χρόνια χώρους επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 70 χώροι επιτηρούμενης χρήσης σε 6 από τις χώρες που υποβάλλουν στοιχεία στο EMCDDA (Γερμανία, ∆ανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Νορβηγία), ενώ στη Γαλλία επετράπη πρόσφατα η δοκιμαστική λειτουργία τέτοιων χώρων. Μεταξύ άλλων, οι αίθουσες επιτηρούμενης χρήσης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών της χρήσης, περιλαμβανομένων των θανάτων από υπερβολική δόση, καθώς και να χρησιμεύσουν ως σημεία επαφής με χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι δύσκολα θα απευθύνονταν σε θεραπευτικές υπηρεσίες.
Ανελέητος ανταγωνισμός 
Η αγορά διεγερτικών στην Ευρώπη έχει κορεστεί, με την κοκαΐνη, τις αμφεταμίνες, το XTC και έναν αυξανόμενο αριθμό συνθετικών ναρκωτικών να στοχεύουν σε παρόμοιους χρήστες. Η κοκαΐνη παραμένει η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη, αν και οι περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης είναι συγκεντρωμένοι σε σχετικά μικρό αριθμό χωρών της δυτικής ΕΕ. Χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο έκαναν περίπου 3,4 εκατομμύρια ενήλικες (15-64 ετών), εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες (15-34 ετών).
Η χρήση αμφεταμινών (αμφεταμίνης ή μεθαμφεταμίνης) εξακολουθεί να είναι συνολικά μικρότερη στην Ευρώπη σε σύγκριση με τη χρήση κοκαΐνης. Περίπου 1,6 εκατομμύρια χρήστες ανέφεραν χρήση τον τελευταίο χρόνο, εκ των οποίων 1,3 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες (15-34 ετών). Στηn έκθεση εξετάζονται νέα πρότυπα χρήσης της μεθαμφεταμίνης. Για παράδειγμα, στην Τσεχική ∆ημοκρατία παρατηρείται ραγδαία αύξηση της επικίνδυνης χρήσης μεθαμφεταμίνης (ιδίως της ενέσιμης). Εκτιμάται ότι από το 2007 έως το 2013 οι χρήστες έχουν αυξηθεί από περίπου 21.000 σε πάνω από 34.000. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρήση XTC τον τελευταίο χρόνο έκαναν 2,1 εκατομμύρια ενήλικες (15-64 ετών), εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες (15-34 ετών).


 


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/593249/toxika-narkotika-diatithentai-meso-diadiktyoy#ixzz3c6Ny3N36