Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξένοι αρθρογράφοι... συνιστούν ψυχραιμία

Ενώ τα πνεύματα συνεχίζουν να οξύνονται, ενώ στην πλειονότητά τους τα διεθνή ΜΜΕ σιγοντάρουν κινδυνολογώντας και «αναλύοντας», υπάρχουν ακόμη κάποιοι που προσπαθούν να προειδοποιήσουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και το διαζύγιό της από την ευρωζώνη δεν συμφέρει κανέναν, και ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές.
«Η υπόθεση που κάνουν κάποιοι στην ευρωζώνη», γράφει ο Μάρτιν Γουλφ στο χθεσινό του άρθρο στους «Financial Times», «δεν είναι μόνο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, αλλά και ότι η καταστροφή που αξίζει σε αυτούς τους αμαρτωλούς θα βελτίωνε τη συμπεριφορά των υπολοίπων εταίρων. Ομως έτσι (με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) η νομισματική ένωση δεν θα είναι πλέον αμετάκλητη. Νέες κρίσεις θα προκύψουν. Και όταν γίνει αυτό, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη, μετά την έξοδο της Ελλάδας». Ο Γουλφ τονίζει ότι θα ήταν τραγικό να έλθει η κατάρρευση τώρα, έπειτα από τόσες επίπονες προσπάθειες.
Υπάρχει χρόνος
«Δεν είναι αργά να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα έχει στόχο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα περιορίζει στο ελάχιστο την επιπλέον λιτότητα και θα κάνει το χρέος διαχειρίσιμο. Κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. […] Πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διασφαλιστεί μια συμφωνία. […] Είτε η Ελλάδα μείνει μέσα στο ευρώ είτε φύγει, θα ανακύψουν οι ίδιες προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν θα πάρουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, ενώ πρέπει να βοηθήσουν να αποφευχθεί μια ελληνική κατάρρευση. […] Μπορεί να είναι μια ανακούφιση το διαζύγιο από έναν δύσκολο σύντροφο.Αλλά ο σύντροφος θα συνεχίσει να ζει, ακόμα και μετά το τέλος αυτού του νομισματικού γάμου. Η Ελλάδα θα έχει πάντα μια στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση και θα είναι εντός της Ε.Ε. Oύτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της πρέπει να φαντάζονται έναν εύκολο χωρισμό. Η σχέση θα συνεχιστεί. Απλά θα είναι δηλητηριώδης».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρεϊ Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia –που αποτέλεσε υπέρμαχο της πολιτικής τής λιτότητας και συνέδεσε το όνομα και την καριέρα του με τη «θεραπεία του σοκ», η οποία εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις χωρών στη Λατινική Αμερική, της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης– τονίζει στην ιστοσελίδα The Project Syndicate ότι οι σημερινές απαιτήσεις της Ευρώπης από την ελληνική κυβέρνηση, που φαινομενικά στοχεύουν στη διασφάλιση εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, είναι αυτοκαταστροφικές.
Σημειώνει ότι σε κάθε στάδιο της κρίσης οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίστασαν να κάνουν βήματα -όπως μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους– που θα ενέπλεκαν απευθείας τους φορολογούμενούς τους. «Αντί να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά εμπόδια, οι ηγέτες της Ευρώπης κρύφτηκαν πίσω από ένα βουνό μιας ευσεβούς και παράλογης ρητορικής» γράφει χαρακτηριστικά ο Σακς.
Παρομοιάζει την προσπάθεια αρκετών χωρών να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ με την αντίστοιχη κίνηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον να αφήσει τον Σεπτέμβριο του 2008 τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, δήθεν για να δώσει ένα μάθημα, «[…] και τι μάθημα. Ακόμη πληρώνουμε το μνημειώδες λάθος του Πόλσον».
«[…] Σήμερα οι Ευρωπαίοι πιστωτές φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την επίσημη υπόσχεσή τους περί της αμετάκλητης συμμετοχής στο ευρώ προκειμένου να επιμείνουν στην είσπραξη κάποιων ψίχουλων από τους συνταξιούχους της χώρας. Αν επιμείνουν στα αιτήματά τους, αναγκάζοντας την Ελλάδα στην έξοδο, ο κόσμος δεν πρόκειται να εμπιστευτεί ξανά τη “μακροζωία” του ευρώ.
Κατ’ ελάχιστον τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης θα υποστούν αυξημένες πιέσεις στις αγορές. Στη χειρότερη περίπτωση, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος πανικόβλητου κόσμου που θα τρέχει στις τράπεζες πετυχαίνοντας έτσι τον εκτροχιασμό της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με τη Ρωσία να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης στα ανατολικά, η χρονική στιγμή για να παίξει ένα τέτοιο στοίχημα η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη».
http://www.efsyn.gr/arthro/xenoi-arthrografoi-synistoyn-psyhraimia