Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η Ρωσία πουλά όπλα στον Λίβανο για τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Η Βηρυτός χρειάζεται επειγόντως τα ρωσικά όπλα που αγόρασε το περασμένο έτος και ακόμα δεν της έχουν παραδοθεί από τη Μόσχα.
Όπως δήλωσε ο πρέσβης του Λιβάνου στη Ρωσία στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, τα ρωσικά όπλα είναι «πολύ αποτελεσματικά και τα χρειαζόμαστε άμεσα» ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) που έχουν δημιουργήσει βάσεις στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου.
«Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε τα ρωσικά όπλα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρέσβης.
Το 2014 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Λιβάνου επισκέφτηκαν τη Μόσχα και έκλεισαν συμφωνία να αγοράσει ο Λίβανος τα ρωσικά αντιαρματικά Kornet, πυροβολικό και πολλούς άλλους τύπους όπλων.
Ο Λίβανος μέχρι στιγμής στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έχει παραλάβει οπλισμό από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο ο Λίβανος παρέλαβε τα πρώτα γαλλικά όπλα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είναι τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, αυτοκινούμενο πολυβόλα και αντιαρματικοί πύραυλοι Milan.
Τα όπλα αυτά αγοράστηκαν από έναν ειδικό λογαριασμό ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η Σαουδική Αραβία στον Λίβανο για να εξοπλιστεί. Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε στον Λίβανο ακόμα 1 δισ. ευρώ για αγορά όπλων.
Στις αρχές Ιουνίου ο Λίβανος παρέλαβε και άγνωστο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων BGM-71 TOW από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
http://www.tribune.gr/world/news/article/147614/i-rosia-poula-opla-ston-livano-gia-ton-polemo-enantia-sto-islamiko-kratos.html