Σάββατο 9 Μαΐου 2015

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Επέτειος μνήμης με... απουσίες Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και η υφύλιος τιμάει την επέτειο... χωρισμένη σε στρατόπεδα.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και η υφύλιος τιμάει την επέτειο... χωρισμένη σε στρατόπεδα.

Επέτειος μνήμης με... απουσίες
Η καρδιά των εορτασμών χτυπάει παραδοσιακά στη Ρωσία, με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία να προσελκύει τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου.
Οι ηγέτες ωστόσο της Δύσης, καθώς και ορισμένων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, δεν πρόκειται να δώσουν φέτος το «παρών» στη Μόσχα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία. Αντιθέτως, πολλοί εξ αυτών προτίμησαν να βρεθούν στο Γκντανσκ της Πολωνίας για να τιμήσουν την ίδια επέτειο... μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.
Ακριβώς πριν από μια δεκαετία, στα 60 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πούτιν είχε δίπλα του στη Μόσχα τους ηγέτες των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Γαλλίας Σιράκ και της Γερμανίας Σρέντερ. Πίσω στο παρόν, ο Ρώσος πρόεδρος «γιορτάζει» μαζί με τους ηγέτες Κίνας και Ινδίας, δείγμα της ρωσικής «στροφής» προς τα ανατολικά (που επιβεβαιώθηκε μέσα από νέες σινορωσικές στρατιωτικές συμφωνίες), αλλά και της ρήξης στις σχέσεις Κρεμλίνου - Δύσης.
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τις πρόβες για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τις πρόβες για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Η Μόσχα απέστειλε προσκλήσεις σε συνολικά 68 αρχηγούς κρατών, αλλά στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρίσκονται σήμερα μόνο 26 ηγέτες (από Κίνα, Ινδία, Βενεζουέλα, Κούβα, Σερβία, Κύπρο κ.α.). Οι Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ επέλεξαν να «μποϊκοτάρουν» τους ρωσικούς εορτασμούς, με το Κρεμλίνο να βλέπει «αμερικανικές πιέσεις» πίσω από τις ευρωπαϊκές απουσίες (πιέσεις που έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές σε χώρες όπως η Τσεχία).
  Οι ηγέτες της Δύσης, καθώς και ορισμένων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, δεν θα δώσουν φέτος το «παρών». Πολλοί εξ αυτών προτίμησαν να βρεθούν στο Γκντανσκ της Πολωνίας για να τιμήσουν την ίδια επέτει


Οι ηγέτες της Δύσης, καθώς και ορισμένων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, δεν θα δώσουν φέτος το «παρών». Πολλοί εξ αυτών προτίμησαν να βρεθούν στο Γκντανσκ της Πολωνίας για να τιμήσουν την ίδια επέτειο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο

Η Μέρκελ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ που, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες, πρόκειται να βρεθεί στη Μόσχα όχι σήμερα, ανήμερα της στρατιωτικής παρέλασης, αλλά... αύριο για να καταθέσει στεφάνι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, παρά τη σκληρή ρητορική και τις κυρώσεις, οι Γερμανοί εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «γιορτάζει» μαζί με τους ηγέτες Κίνας (φωτογραφία) και Ινδίας, δείγμα της ρωσικής «στροφής» προς τα ανατολικά
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «γιορτάζει» μαζί με τους ηγέτες Κίνας (φωτογραφία) και Ινδίας, δείγμα της ρωσικής «στροφής» προς τα ανατολικά
Για την ίδια τη Ρωσία από την άλλη, η 9η Μαΐου αποτελεί ημέρα εθνικής συσπείρωσης. Οι στρατιωτικές παρελάσεις έρχονται να λειτουργήσουν ως επίδειξη της ρωσικής ισχύος σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών τριβών, με το μέτωπο της Ουκρανίας ακόμη ανοιχτό, το καθεστώς της Κριμαίας να τελεί υπό διεθνή αμφισβήτηση, το ΝΑΤΟ να κινητοποιείται και τη ρωσική οικονομία να βλέπει τα δύσκολα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η στρατιωτική παρέλαση αποκτάει νέους συμβολισμούς και στέλνει μηνύματα στο εξωτερικό.
Περίπου 16.000 στρατιώτες, μαζί με 200 άρματα μάχης (μεταξύ αυτών και το υπερσύγχρονο T-14 Armata) και 150 αεροπλάνα-ελικόπτερα (μεταξύ αυτών τα νέα Sukhoi-30, Sukhoi-35, Mi-35M, Ansat-U κ.ά.) θα «παρελάσουν» σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία, τιμώντας τον θρίαμβο της Σοβιετικής Ενωσης επί των ναζί στις 9 Μαΐου του 1945. Οι μεγάλες επιτυχίες του σοβιετικού παρελθόντος πρωταγωνιστούν στο ρωσικό θυμικό, συσπειρώνοντας παράλληλα τον λαό ενάντια στους «παραδοσιακούς» εχθρούς της Ρωσίας, ειδικά σε μια περίοδο ενισχυμένων διεθνών ανταγωνισμών όπως η σημερινή. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι εντός της Ρωσίας που παρομοιάζουν τη νίκη των Σοβιετικών επί των ναζί στον Β' Παγκόσμιο... με τις πρόσφατες νίκες των φιλορώσων ενάντια στους νεοναζί της Ουκρανίας.
ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία
Το Κρεμλίνο κατηγορεί ανοιχτά τους αντιπάλους του ότι επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, σβήνοντας τη συμβολή των Σοβιετικών στις εξελίξεις και εκμηδενίζοντας τον ιστορικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ρωσία. Ενδεικτικά της εν λόγω απόπειρας να ξαναγραφεί η Ιστορία ήταν όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια των εορτασμών στο Γκντανσκ ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.
Ο Κομορόβσκι υποστήριξε ότι τον Β' Παγκόσμιο τον ξεκίνησαν Χίτλερ και Στάλιν μαζί (πράγμα που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν και ιστορικοί όπως ο Βίκτορ Σουβόροφ) και ότι η ήττα των ναζί, το 1945, δεν έφερε την ελευθερία, αλλά μια νέα κομμουνιστική καταπίεση. Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στον Β' Παγκόσμιο ήταν η Σοβιετική Ενωση (περίπου 27 εκατ. νεκροί) και η Κίνα (πάνω από 15 εκατ. νεκροί).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64184107