Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΗΛΕΙΑ «Οι δασικές πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων!» «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015» (22/05/2015 08:38)

Απόλυτη επιτυχία είχε στο σύνολό της η Πανευρωπαϊκή άσκηση «Δια Πυρός 2015», του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία διεξήχθη χθες και προχθές σε δασική περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας λίγο πριν την τοπική κοινότητα Λάλα.

Χθες, δεύτερη ημέρα της άσκησης, το σενάριο εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και περιελάμβανε, απομάκρυνση κατοίκων από το χωριό Πόθος, τραυματισμούς πολιτών και πυροσβεστών καθώς και συλλήψεις εμπρηστών σε δύο διαφορετικά σημεία της περιοχής. Η άσκηση διέθετε ρεαλιστικό σενάριο που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους. Στην άσκηση συμμετείχαν, το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας, ο Ερυθρός Σταυρός Πύργου, το ΕΚΑΒ, η Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του δήμου Πύργου, η ΣΕΤΤΗΛ, η εθελοντική ομάδα ΡΟΜΕΛ, οι ραδιοερασιτέχνες Ηλείας, πολλοί εθελοντές δασοπυρόσβεσης της ευρύτερης περιοχής, η τοπική κοινότητα Λάλα, καθώς και πληθώρα ηθοποιών.

Και χθες, στο ξενοδοχείο Lalas Village, δεκάδες φορείς και πολίτες παρακολούθησαν την ευρεία άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Πανάγος Παντελάκος, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Νίκος Μαρούντας, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας κ.α.
 
«Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι υπόθεση μόνο των πυροσβεστών αλλά πρέπει να είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πρέπει να αναφέρουμε πρώτα απ’ όλα τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες, την Ελληνική Αστυνομία, τη Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, τους Ραδιοερασιτέχνες, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τη ΣΕΤΤΗΛ, την Πολιτική Προστασία. Οι ξένοι εντυπωσιάσθηκαν τόσο από την οργάνωση, την δομή αλλά και τον αυτοματισμό που είχαμε γιατί η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας», ανέφερε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους δύο συνεργάτες μου, τον κ. Μαρτζάκλη και τον κ. Λούρμπα και στον υποδιοικητή του Πύργου, Ηλία Μανιάτη. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της κοινότητας Λάλα, Νίκο Αποστολόπουλο, την επιχείρηση Lalas Village καθώς επίσης και τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές. Με την άσκηση αυτή αναδείξαμε τι έπρεπε να είχαμε κάνει το 2007 και αυτός ήταν ο σκοπός της. Δηλώνω και τώρα πως τότε κάναμε πολλά λάθη όλοι μας. Μέσα από τα λάθη αυτά διδαχθήκαμε. Σήμερα τα αναδείξαμε. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, Νίκος Νικολακόπουλος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Συντονιστή Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, κ. Νικολακόπουλο που με πρωτοβουλία του υλοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε στο Νομό μας αυτή η άσκηση από την οποία εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από τη διημερίδα όσο και από την πραγματική άσκηση που ήταν σε όσο το δυνατόν ρεαλιστικό σενάριο. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιάννη Ανδρικάκη, ο οποίος με τα καπνογόνα και με την τέχνη που διέθεσε μας προσομοίωσε την άσκηση σαν να ήταν πραγματικό γεγονός», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου, Ηλίας Μανιάτης.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/oi-dasikes-pyrkagies-einai-ypothesi-olon-ton-ellinon